Crisis bij PSV doet Hendrix terugdenken aan debuutjaar: ‘Nu voelt het anders’

Print
Crisis bij PSV doet Hendrix terugdenken aan debuutjaar: ‘Nu voelt het anders’

PSV’er Jorrit Hendrix Afbeelding: VI Images

De prestaties van PSV zijn de laatste maanden dramatisch. Jorrit Hendrix weet dat het nog erger kan. De middenvelder uit Panningen moest zondag, na het nieuwste puntenverlies tegen FC Twente (1-1), even terugdenken aan zijn debuutjaar. Onder leiding van de debuterende trainer Phillip Cocu stond PSV eind 2013 tiende in de eredivisie, met slechts twintig punten uit zestien wedstrijden.

Van de huidige selectie van PSV, dat afgelopen weekeinde naar de vijfde plaats zakte, is de nu 24-jarige Hendrix de enige die toen ook al deel uitmaakte van het eerste elftal. „Dat was mijn eerste seizoen. Als je zo jong bent, ben je eigenlijk meer met jezelf bezig dan met het team of de club. Nu voelt het anders”, zegt Hendrix. „Het moet heel snel omgedraaid worden. Hoe? Heel simpel. Wedstrijden gaan winnen, dat is de enige remedie. We kunnen elke week wel hetzelfde verhaal ophouden, maar dat heeft geen zin.”

Lees ook: Woedende PSV-supporters bestormen ingang Philips Stadion, meerdere arrestaties

Tegen Twente was PSV dicht bij een overwinning. Na een rode kaart voor aanvoerder Ibrahim Afellay, sloeg invaller Haris Vuckic in de slotfase alsnog toe: 1-1. In deze periode zit echt alles tegen voor PSV, somberde trainer Ernest Faber.

Hendrix vond het puntenverlies onnodig. „Als er een mogelijkheid was geweest op een overwinning, was het nu wel. We hadden het goed op orde. Dan schiet hij die bal zo binnen. Er is nu weinig vertrouwen, dan zitten dingen vaak tegen. Het is typerend voor de fase waarin we zitten”, zei hij.

‘We moeten alles voor deze club doen’

Tegen Twente startte Hendrix als centrale verdediger. Normaal gesproken voetbalt de Limburger op het middenveld. Hendrix speelde vroeger in de jeugd ook al in de achterhoede. „Ik heb er niet echt een gevoel bij. Iedereen moet zijn ding doen daar waar hij nodig is”, zei Hendrix, die door Faber op die plek werd neergezet vanwege de schorsing van Timo Baumgartl en het gebrek aan een geschikte linksback. Nick Viergever vult die positie voorlopig in.

Lees ook: Bergwijn: ‘Ik ben geen rat, slang of een matennaaier’

PSV oogde tegen de Enschedeërs tam. De reeks aan slechte resultaten heeft het zelfvertrouwen geen goed gedaan. Faber liet onlangs al blijken echte leiders in de groep te missen. Hendrix is die rol qua karakter, ondanks zijn ervaring, ook niet op het lijf geschreven. „We hebben elkaar allemaal nodig, de neuzen moeten dezelfde kant op. We moeten alles voor deze club doen”, zei Hendrix, die volgende week met PSV op bezoek moet bij koploper Ajax. Het programma van de weken daarna geeft ook niet heel veel hoop, met achtereenvolgens ontmoetingen met Willem II (thuis), ADO Den Haag (uit), Vitesse (uit), Feyenoord (thuis) en FC Groningen (uit).

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Video: De Limburger