DeLorean gaat ‘Back to the Future’-model opnieuw uitbrengen

© AD/Wikipedia

Groot nieuws voor filmliefhebbers, want de wereldberoemde DeLorean DMC-12, de rijdende tijdmachine uit de filmtrilogie Back to the Future, gaat opnieuw in productie.

Redactie

Het gerucht over een remake van de originele DeLorean DMC-12 is niet nieuw, maar tot voor kort was het praktisch gezien onmogelijk. Een nieuwe wet – de ‘Low Volume Motor Vehicle Manufacturers Act’ – maakt het voor fabrikanten sinds kort echter mogelijk om 325 auto’s per jaar te bouwen zonder aan de strenge veiligheidseisen voor nieuwe auto’s te voldoen. Daardoor zijn de zaken sinds kort in een stroomversnelling gekomen.

Lees ook: Kinderen naar school met DeLorean uit Back to the Future

De wet is al sinds 2015 van kracht, maar er moest nog wel een rechtszaak aan te pas komen voordat de National Highway Traffic Safety Administration de spelregels op papier zette. Hierdoor werd de aangekondigde herrijzenis van de DeLorean DMC-12 meermaals uitgesteld. Toch zal het lange wachten uiteindelijk worden beloond, want de huidige vice-president van DeLorean heeft deze week laten weten dat er wel degelijk een gelimiteerde oplage van de gevleugelde cultauto aan zit te komen.

Oud en nieuw

De aangekondigde remake van de DMC-12 – waarvan er vandaag de dag naar schatting nog zo’n 6500 van de in totaal 9000 geproduceerde exemplaren rondrijden – zal herbouwd worden met een mix van oude en nieuwe onderdelen, al wordt de originele 2,9 liter metende en 130 pk sterke motor waarschijnlijk vervangen door een nieuwe (en misschien zelfs elektrische) krachtbron, zo’n 300 à 350 pk sterk.

Video: Iconische DeLorean uit Back to the Future te koop in Limburg

Als gevolg hiervan krijgen ook het onderstel en de remmen een aanzienlijke upgrade, exact zoals het een moderne tijdreiziger betaamt. De DeLorean Motor Company hoopt de productie over een jaar te kunnen opstarten. Per jaar zouden er dan tussen de vijftig en honderd auto’s gebouwd moeten worden. De ‘Back from the Past’ DeLorean gaat naar verluidt zo’n 100.000 euro per stuk kosten.