‘Ontsnappingspoging Omar L. uit gevangenis Zutphen bijna gelukt’

Print
‘Ontsnappingspoging Omar L. uit gevangenis Zutphen bijna gelukt’

De gevangenis in Zutphen en met kader Omar L. Afbeelding: AD/ANP

De uitbraakpoging in de gevangenis van Zutphen vorige week zondag was bijna gelukt. Dat zeggen personeel en gedetineerden van de PI Achterhoek in Zutphen en bronnen rond het rechercheonderzoek naar de uitbraakpoging tegen De Telegraaf.

De groep Fransen die de tot levenslang veroordeelde ’Mocro-maffia’-gangster Omar L. wilde bevrijden, was binnen het complex en stond bijna oog in oog met hem. Een van de later opgepakte Fransen had zich voorgedaan als bezoeker en zette de poort open voor zijn handlangers. Hij had wiggen geplaatst onder de schuifdeur, zodat die open zou blijven.

Lees ook: Een ‘gewetenloze’ Mocromaffia-spil: Omar L. moest zondag bevrijd worden

Slijptol

Omar L., inmiddels overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught, stond op de luchtplaats en was enkele meters van vrijheid verwijderd. Maar de indringers hadden zich verkeken op een deur die ze niet open konden slijpen. Een bron binnen de PI zegt tegen De Telegraaf dat de accu van de slijptol leeg was en dat de mannen geen reserveaccu mee hadden.

Verhuisd

Volgens de krant zat de in juni vorig jaar voor liquidaties tot levenslang veroordeelde Omar L. aanvankelijk in een cel die pal op de toegangspoort van de gevangenis uitkeek. Daar waar de deur geforceerd was. „Maar eind vorig jaar werd hij plotseling overgeplaatst naar de andere kant van het cellenblok. Wij verbaasden ons hierover. Mogelijk was er informatie over een ontsnapping en is hij uit voorzorg overgeplaatst”, zegt een gedetineerde tegen De Telegraaf. Hij beschrijft de man die schuldig werd bevonden aan betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen daartoe, als een ‘erg rustige gedetineerde’.

Vluchtwagen

Bij de uitbraakpoging werd de toegangspoort tot de gevangenis geramd met een brandend busje. De vier gingen er daarna vandoor in een vermoedelijk gestolen Volkswagen Golf. De politie achtervolgde de vluchtauto door grote delen van de Achterhoek en Liemers. De vluchtwagen leek naar het Duitse Emmerik te rijden.

Lees ook: Ontsnapping van Mocromaffia-kopstuk uit gevangenis Zutphen verijdeld

De wagen van de verdachten werd uiteindelijk door Duitse politiewagens klemgereden bij Wehl. De Volkswagen Golf had zeker twee lekke banden, die waren kapotgereden als gevolg van de roekeloze rijstijl van de bestuurder. De vier opgepakte mannen komen uit Frankrijk. Ze hebben een Marokkaanse achtergrond en geen zwaar crimineel verleden.