Historisch en hip Krakow

© Bolderman - Krakow 1

Krakow is de meest bezochte stad van Polen en niet zonder reden: het is een prachtige stad met heel veel historie, cultuur en architectuur, maar ook trendy winkels en overal gezellige restaurants en barretjes. Moet je echt eens zien!

Bolderman

Stad met een hartDe Rynek Glowny of Grote Markt is het bruisende en historische hart van Krakow. Aan dit middeleeuwse plein van twee voetbalvelden (40.000 m²) groot vind je de Mariakerk met zijn ongelijke torens, de Lakenhal met toeristische kraampjes en koetsjes die je door de stad rijden. Rondom het plein staan mooie koopmanshuizen, nu vaak ingericht als café of restaurant.

Joodse wijkDe wijk Kazimierz is het decor uit de indrukwekkende film Schindler’s List waarin Oskar Schindler het leven van veel van zijn Joodse werknemers weet te redden. Het kleine stadsdeel is tegenwoordig een pelgrimsoord voor orthodoxe Joden uit de hele wereld. Voor bewoners en toeristen is het vooral een hippe en populaire wijk, vol leuke boetiekjes en vintage shops, restaurants en (vodka)barretjes.

DrakenburchtHet imposante slot Wawel op de gelijknamige heuvel boven de stad werd lange tijd bewoond door Poolse koningen. Volgens de legende dankt het kasteel zijn naam aan de bloeddorstige draak Smok Wawelski, die hier verslagen werd door de vorst Krak, naar wie de stad is vernoemd. Aan de voet van de heuvel kun je de Drakengrot bezoeken.

Wandelvaren langs de WislaLangs de rivier loopt een wandelpad, maar er varen ook rondvaartboten die je alle pittoreske hoeken van de stad vanuit een ander perspectief laten zien.

Trieste geschiedenisVeel toeristen gaan niet alleen naar Krakow voor de gezelligheid, maar ook voor een bezoek aan het nabijgelegen Auschwitz. Het voormalige concentratiekamp is nu een museum, dat miljoenen bezoekers per jaar trekt.

Diep de mijn inOp een half uur rijden van Krakow ligt de indrukwekkende zoutmijn van Wieliczka met de wonderlijkste zoutsculpturen die je ooit hebt gezien er is zelfs een zoutkathedraal uitgehouwen in de rotsen. De trappen voeren je tot een diepte van 327 meter in een totaal van 300 kilometers aan tunnels.

Hoog in de bergenZakopane in het Tatragebergte, zo’n 110 km ten zuiden van Krakow, is de wintersportstad van Polen. In de winter kun je hier skiën of langlaufen. In de zomer prachtig wandelen, bijvoorbeeld door de indrukwekkende Dunajec-kloof.

KRAKOW ZIEN?Bolderman organiseert expeditiereizen naar Krakow en omgeving, met verblijf in de stad en dagtrips naar onder andere de zoutmijn van Wielisczka, Auschwitz en Zakopane.

https://www.bolderman.nl/polen