Forum voor Democratie gaat CDA en PvdA voorbij en is nu grootste ledenpartij

Print
Forum voor Democratie gaat CDA en PvdA voorbij en is nu grootste ledenpartij

FVD-voorman Thierry Baudet tijdens het vierde partijcongres van Forum voor Democratie afgelopen november in Barneveld. Afbeelding: ANP

Forum voor Democratie (FvD) is door een toename van 12.000 leden in een jaar tijd met stip de grootste ledenpartij van Nederland geworden. De partij van Thierry Baudet, die in 2016 werd opgericht, telde op 1 januari naar eigen zeggen 42.794 leden.

Daarmee streeft FvD het CDA en de PvdA voorbij. Het CDA is met nog 39.187 leden voor het eerst sinds de oprichting in 1980 niet langer de grootste partij van Nederland. De christendemocraten kampen al jaren met een teruglopend ledenbestand, dat sterk vergrijsd is. De sterfte onder de achterban ligt daardoor relatief hoger dan bij andere partijen, terwijl de aanwas een stuk lager ligt. Zo telde de partij in 2010 4.787 uitschrijvingen tegenover 841 inschrijvingen.

Bij de PvdA daalt het ledental ook al jaren op rij, maar is de afname iets minder groot. De sociaaldemocraten ontvingen 1.518 inschrijvingen, tegenover 2.856 uitschrijvingen. Met 41.078 leden blijft de PvdA daardoor de tweede ledenpartij van Nederland.