Taliban claimen neerhalen Amerikaans militair vliegtuig boven Afghanistan

Print
Taliban claimen neerhalen Amerikaans militair vliegtuig boven Afghanistan

Het toestel stortte neer ten zuidwesten van hoofdstad Kaboel. Afbeelding: AFP

De Taliban hebben maandagmiddag het neerhalen van een Amerikaans militair toestel boven Afghanistan geclaimd. Daarbij zouden alle inzittenden, inclusief hoge officieren, zijn omgekomen. Het toestel voerde waarschijnlijk een verkenningsvlucht uit boven het oosten van het land.

Aanvankelijk was er een hoop onduidelijkheid over het neergestorte vliegtuig. Lokale media meldden in eerste instantie dat het een passagiersvliegtuig van Ariana Afghan Arilines betrof, maar de luchtvaartmaatschappij ontkende dat.

Het toestel stortte vandaag rond 13.00 uur (lokale tijd) neer in de centraal gelegen provincie Ghazni ten zuidwesten van hoofdstad Kaboel, aldus een woordvoerder van de gouverneur. ,,Het toestel staat in brand en dorpelingen proberen de vlammen te doven”, vervolgt hij.

Afghaanse hulpdiensten zijn onderweg naar de plek van het ongeval. Het zou in het gebied aan de voet van het Hindu Kush-gebergte bitterkoud zijn, meldt persbureau AP. De regio waarin het toestel neerstortte is in handen van de taliban. Volgens de politie in Ghazni is het gebied ‘niet veilig’ door de aanwezigheid van opstandelingen.

Amerikaans onderzoek

Amerikaanse troepen in Afghanistan doen ook onderzoek naar de crash, nadat beelden van de mogelijke rampplek via internet opdoken. Op de foto’s zouden mogelijk wrakstukken van een Bombardier E-11A te zien zijn. Dat vliegtuig wordt door het Amerikaanse leger gebruikt voor elektronische verkenningsvluchten aldaar.

Nadat de beelden online kwamen, verklaarde ook de luchtvaartautoriteit dat het mogelijk om een militair toestel gaat. ,,Het vliegtuig is klaarblijkelijk opgestegen voor een militaire missie vanaf Afghaans grondgebied’’, aldus Ghulam Masoom Massumi. ,,Het legertoestel was geen vrachtvliegtuig.’’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee