Hof stelt ontbinding Hells Angels uit: motorclub mag hoger beroep afwachten

Print
Hof stelt ontbinding Hells Angels uit: motorclub mag hoger beroep afwachten

Afbeelding: EPA

De Hells Angels hoeven, anders dan de rechtbank Utrecht vorig jaar besliste, niet direct te worden ontbonden. Het gerechtshof in Arnhem stelt dat de uitvoering van die beslissing wordt uitgesteld zolang er nog geen vonnis is in hoger beroep. De motorclub mag het beroep dus afwachten.

De rechtbank Utrecht verbood in mei vorig jaar, via een civiele procedure, motorclub Hells Angels in Nederland. De Nederlandse tak werd ongeacht een hoger beroep per direct ontbonden en verboden, de wereldwijde organisatie mag niet meer actief zijn in Nederland.

Lees ook: Ondanks verboden juist méér leden criminele motorbendes

Volgens de rechtbank heeft de motorclub een ‘geweldscultuur’ die ‘kenmerkend en structureel’ is en die de club kan worden aangerekend. ,,De organisatie Hells Angels is een gevaar voor de openbare orde”, aldus de rechtbank. De motorclub gaf aan tegen het verbod in beroep te gaan.

Een eerdere poging van het Openbaar Ministerie om de motorclub verboden te krijgen, tien jaar eerder, strandde. Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →