Filemon Wesselink en Ruud de Wild praten voor het eerst over de moord op Pim Fortuyn

Bloemen op de plek bij het huis van Pim Fortuyn in 2002 © ANP

„Ik heb hem geïnterviewd, ik ben weggegaan en ondertussen is hij vermoord”, zegt Filemon. Radio-dj Ruud de Wild en presentator Filemon Wesselink interviewden Pim Fortuyn allebei vlak voordat hij werd vermoord. Nu, achttien jaar, later spreken ze elkaar voor het eerst over deze heftige gebeurtenis.

Redactie

LPF-politicus Pim Fortuyn was op 6 mei 2002 voor interviews bij 3FM op het Mediapark in Hilversum. Ooggetuige Ruud de Wild (als dj van 3FM) en Filemon Wesselink (als stagiair) waren de laatste die Fortuyn spraken voordat hij door Volkert van der G. werd vermoord. Filemon vindt dat nog altijd onwerkelijk. „Het voelt als iets wat ver weg is. Niet omdat het lang geleden is, maar het voelde toen al afstandelijk.”

Onwerkelijk

In de podcast van Ruud de Wild zegt Filemon: „Het voelt als iets wat ver weg is. Het was allemaal een beetje op afstand en onwerkelijk. „Ik heb de arrestatie van Volkert gezien, dat vond ik nog het meest bizarre. Dat ik ineens iemand zag rennen met een vuurwapen, maar ik weet ook niet of ik dat er later bij gefantaseerd heb. Maar ik weet wel dat de politie aan het schreeuwen was en dat ik dat aan het opnemen was met een microfoon.”

Ruud stond naast Pim Fortuyn

Ruud de Wild, die de politicus interviewde in zijn radioprogramma op 3FM, heeft het juist heel anders meegemaakt. „Ik had het interview met hem gedaan, twee uur lang. Ik ging daarna naar de wc en buiten kwam ik hem weer tegen. Voor mij was dat van, dat ik dacht: ‘Huh? Nee, ze zijn in de war.’”