ENQUÊTE

VNO-NCW: kwart ondernemers nog onvoorbereid op Brexit

Print
VNO-NCW: kwart ondernemers nog onvoorbereid op Brexit

Afbeelding: Getty Images

Een kwart van de ondernemers heeft zich niet of nauwelijks op Brexit voorbereid, weet werkgeversorganisatie VNO-NCW uit een enquête.

Dit jaar zullen ze daar nog niet de nadelen van ondervinden, omdat met de Brexit van komende vrijdag een overgangsperiode ingaat waarin qua handel vrijwel niets verandert. De ondernemersorganisatie drukt de bedrijven op het hart om die tijd te gebruiken om zich alsnog voor te bereiden. Het risico van een Brexit zonder akkoord of met een summiere deal hangt namelijk in de lucht.

Een Brexit zonder deal leek al vaker nabij. De overheid en organisaties als VNO-NCW hebben ondernemers aangespoord om uit te zoeken welke gevolgen dit voor hen heeft. Dat een deel van hen daar geen gehoor aan gaf, wijt een woordvoerder van VNO-NCW aan onduidelijkheid over de uitkomst van de Brexit. „Een groep bleef denken: ik wacht wel af wat het wordt. Daar hebben ze het afgelopen jaar ook kosten mee bespaard. Enig optimisme is ondernemers niet vreemd.”

Dat kan ook nadelig uitpakken, waarschuwt de zegsman. „Deal of geen deal, de douanecontroles komen begin volgend jaar sowieso terug. Dat zijn we al een aantal decennia niet gewend. Bovendien is de kans reëel dat de productstandaarden van het Verenigd Koninkrijk gaan afwijken van de onze. Het kan nog wel eens spannend worden, vrezen wij na uitlatingen van de Britse regering.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen