Week 21 van de Limburgse bevrijding: Hart onder de riem voor bezet Limburg: ‘Ook u wordt bevrijd’

Britse soldaten bevrijden Echt in januari 1945 © archief De Limburger

In de week van 31 januari tot en met 6 februari 1945 schieten Zuid-Limburgers hun pas bevrijde provinciegenoten te hulp. In Groningen probeert een alleenstaande Limburgse evacué aan de vrouw te komen middels een advertentie in het plaatselijke krantje.

onze verslaggevers

Er werden deze week geen dorpen bevrijd

Radio Herrijzend Nederland houdt de moed erin

VENLO, woensdag 31 januari. Radio Herrijzend Nederland steekt de nog niet bevrijde Limburgers een hart onder de riem. Venlo wordt speciaal genoemd in verband met de massale evacuaties van de bevolking, waarbij de Duitsers ‘met den zekeren ondergang voor ogen’ niet zachtzinnig te werk gaan. ‘Van uw moed en kunnen wordt het uiterste gevergd’, weet Herrijzend Nederland. Maar ‘ook u wordt bevrijd’, klinkt het bemoedigend.

Lees ook: Verraden Limburgse verzetsleider sterft op dag dat Britten het concentratiekamp binnenrijden

Zuid-Limburgse boeren om hulp gevraagd

MAASTRICHT, woensdag 31 januari. Waarnemend voedselcommissaris M. Nieskens roept de Zuid-Limburgse boeren op zich solidair te tonen met hun collega’s in de net bevrijde delen van het midden en noorden van de provincie. Volgens Nieskens is hun toestand ‘verschrikkelijk’ en zijn veel boeren ‘alles kwijt’. Het zal jaren duren voordat deze bedrijven weer ‘behoorlijk op gang’ zijn. Nieskens hoopt dat de Zuid-Limburgse boeren ‘uit waarachtige naastenliefde beschikbaar stellen wat zij maar kunnen missen.’

© Veritas

‘Showroom in woonkamer met hulpgoederen’

MAASTRICHT, zaterdag 3 februari. De krant Veritas meldt vol lof een initiatief van de Maastrichtse familie Luiten. Onder het motto ‘Iedere straat sorgt voor een gezin’ hebben de Luitens goederen ingezameld voor het net bevrijde Midden-Limburg. In korte tijd zijn onder meer ‘een bed, sloopen, een kachel, een tafel, diepe borden en koppen met schotels’ bijeengebracht. De gaven zijn te bezichtigen in een tot een ‘showroom’ omgetoverde kamer.

Limburgse evacué pakt draad op in noorden

VEENDAM, maandag 5 februari. Een van de vele Limburgse evacués die in het laatste jaar van de oorlog in het al bevrijde noorden van het land terecht zijn gekomen, probeert er het beste van te maken. Hij plaatst begin februari in het Groningse krantje De Noord-Ooster een kennismakingsadvertentie: ‘Evacué uit Limburg zoekt langs dezen weg kennismaking met meisje 22—23 j. Br. + foto’s, welke op eerewoord worden geretourneerd te richten onder no. 335’. Of zijn pogingen om aan de vrouw te komen tot resultaat hebben geleid, viel niet te achterhalen.

Luister ook naar de podcast-serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Boy Sampers (88) uit Linne. Die plaats werd als laatste in de Roerdriehoek op 25 januari bevrijd. Boy Sampers vertelt over een verongelukte parachutist die hij zag liggen en hoe kostbaarheden op mysterieuze wijze verdwenen uit de kruipruimte onder hun huis dat zij bij de evacuatie moesten verlaten. Luister hier de andere podcasts in deze serie.