Samenwerking

Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen kappen met gezamenlijk kantoor

Print
Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen kappen met gezamenlijk kantoor

Afbeelding: Peter Schols

Heerlen / Hoensbroek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Maastricht / Itteren -

Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen staken hun pogingen om een gezamenlijk kantoor op poten te zetten. Ze trekken eendrachtig de stekker uit het Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL).

„Als je na negen jaar ziet dat het op deze manier niet opschiet, dan moet je gewoon een streep door de gemeenschappelijke regeling zetten en kijken hoe het anders kan”, aldus Heerlens burgemeester Emile Roemer. Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen hadden tientallen ambtenaren van hun afdelingen inkoop, ICT en personeels- en salarisadministratie willen bundelen in een pand aan de CBS-weg in Heerlen. Zo wilden ze de kosten drukken, meer kwaliteit leveren en minder kwetsbaar worden voor een braindrain. Maar daar is weinig van terechtgekomen. Alleen met de gezamenlijke inkoop zijn successen geboekt en dat wordt dan ook voortgezet.

Lees ook: Hakken Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen dinsdag eindelijk de knoop door over Service Center Zuid-Limburg?

Draagvlak

Het draagvlak voor de gekozen vorm van samenwerking is in negen jaar aanzienlijk afgenomen. Alleen wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen hield tot voor kort vol dat SSC-ZL moest worden voortgezet. Maar ook hij legde gisteren „het moede hoofd in de schoot”. Uit irritatie over de gang van zaken ontbrak de wethouder bij de afsluitende persconferentie.

Lees ook: Eén groot SSC-ZL-kantoor is achterhaald

De eerste plannen om de ambtenaren van de drie steden bij elkaar te zetten stammen uit 2011. Maar tegenwoordig kun je ook prima online samenwerken. In september bleek dat SSC-ZL geen kostenbesparing zou opleveren. Ook wil Heerlen nu een andere koers varen met de ICT in Parkstad. Ondertussen worstelde Maastricht een halfjaar met de spionageaffaire, die voortvloeide uit de bezwaren van ambtenaren tegen SSC-ZL. En in december adviseerde zelfs de directeur van SSC-ZL om te stoppen vanwege het beperkte draagvlak. De drie steden hebben tot nu toe 6,5 miljoen euro aan de gesneefde samenwerking uitgegeven.

Lees ook: Ambtenarensamenwerking Zuid-Limburg wankelt