Aftrap songfestivalseizoen: Tel Aviv schenkt Rotterdam kleurrijke ‘Legosleutel’

Print
Aftrap songfestivalseizoen: Tel Aviv schenkt Rotterdam kleurrijke ‘Legosleutel’

Het is druk in het Rotterdamse stadhuis bij de officiële aftrap van het Eurovisie Songfestival. Afbeelding: AD

Rotterdam is officieel songfestivalstad. Dinsdagmiddag kreeg burgemeester Aboutaleb een kleurrijke sleutel van de vorige gaststad Tel Aviv overhandigd, als symbolische start van het songfestivalseizoen in Rotterdam.

Aftrap songfestivalseizoen: Tel Aviv schenkt Rotterdam kleurrijke ‘Legosleutel’
De sleutel van Tel Aviv. = Foto: AD

De sleutel is een kunstwerkje om in te lijsten. Met de skyline van de Israëlisch stad, plus het al even fleurige beeldmerk van het Eurovisie Songfestival. Op een afstandje lijkt het een creatie uit Legoland. Het overhandigen van de sleutel in de Burgerzaal was de symbolische start van het songfestivalseizoen.

De creatie van de vorige gaststad van deze Europese liedjesparade krijgt een plekje aan de reeds lijvige sleutelbos, die al een jaar of tien lang naar het gastland verhuist. ,,De bos wordt vanaf deze week tot en met eind januari 2021 tentoongesteld in de centrale ontvangsthal van het stadhuis’’, zo meldt de Rotterdamse organisatie van ESF.

Daarna gaat de loodzware ring naar de volgende organisator, waar een sleutel van Maasstedelijke makelij aan de collectie wordt toegevoegd. ,,Hiervoor heeft de stad nu al mooie plannen op het oog’’, klinkt het. Rotterdammers wordt opgeroepen om een ‘typisch Rotterdams en innovatief’ ontwerp aan te leveren, dat vervolgens met Rotterdam Makers District (RDM) met 3D-printing wordt geproduceerd.

Ook de presentatoren Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit waren aanwezig. ,,Het voelt alsof we met z’n drieën gaan trouwen’’, grapt Chantal Janzen in het stadhuis. Zo’n zestig journalisten en tien cameraploegen volgen alles op de voet.

Songfestival loting 28012020 (Bron: AD). Video: AD

Beveiliging

Dat het Eurovisie Songfestival gepaard gaat met een uitgebreide beveiliging, bleek dinsdagmiddag in het stadhuis. Alle aanwezigen werden uitgebreid gefouilleerd. Een snuffelhond assisteerde de politie bij het onderzoeken van de tassen en apparatuur van een heel leger journalisten.

Pas nadat iedereen en alle apparatuur zorgvuldig was gecontroleerd, mocht iedereen de Burgerzaal in. Als het tekenend is voor de beveiliging tijdens het evenement zelf, kunnen bezoekers een strakke controle verwachten.

Aftrap songfestivalseizoen: Tel Aviv schenkt Rotterdam kleurrijke ‘Legosleutel’
Forse controle bij de aftrap van het Songfestivalseizoen in het Rotterdamse stadhuis. Foto: AD