Klachten bij NOS over afbreken live-uitzending Holocaust Herdenking

Print
Klachten bij NOS over afbreken live-uitzending Holocaust Herdenking

Afbeelding: ANP

De NOS begrijpt de klachten die binnengekomen zijn over de afgebroken televisie-uitzending van de Internationale Holocaust Herdenking maandag. Het liveprogramma vanuit het voormalige kamp Auschwitz-Birkenau, waar ook koning Willem-Alexander en premier Rutte aanwezig waren, paste niet in de uitzendtijd die de NOS had ingeruimd.

Presentator Simone Weimans brak de live-uitzending, die om 15.00 uur ’s middags begon, vlak voor 18.00 uur af om plaats te maken voor Het Journaal. Ze verwees vervolgens naar de livestream op de site van de NOS, waar de herdenking wel tot het eind is uitgezonden. Daarop kwamen tientallen klachten binnen van teleurgestelde kijkers.

Lees ook: Overlevende Holocaust: het gas was op, mensen werden levend verbrand

,,En daar hebben we alle begrip voor’’, stelt woordvoerder Onno Duyvené de Wit van de NOS in een reactie. ,,Met een live-uitzending moet je altijd een eindtijd incalculeren. Dat hadden we nu – inclusief een uitloop van drie kwartier – berekend op 17.55. Die uitloop was gebaseerd op de herdenkingen van de laatste jaren. Maar deze keer liep het nog langer uit: één à anderhalf uur ten opzichte van het schema dat we hadden gekregen. Wij vinden het ook erg dat we niet volledig kunnen zijn, maar we zijn gebonden aan de rest van de programmering. Die kan niet doorschuiven’’, aldus de woordvoerder van de omroep die een reputatie heeft met oorlogsherdenkingen en de Bevrijdingjournaals. ,,We begrijpen de reacties en klachten, die we trouwens allemaal persoonlijk hebben behandeld.’’

PODCAST - 2020-01-24- Holocaust - Terugkeer zonder ontvangst. Video: De Limburger