Gennep wil een personality die cultuur van regio aanvoelt als burgemeester

Willibrord van Beek, is waarnemend burgemeester in de gemeente Gennep. © DG/Ed van Alem

Genneps nieuwe burgemeester moet affiniteit hebben met de regionale cultuur, maar moet ook een persoonlijkheid zijn. Dat zijn de opvallendste voorwaarden die de gemeenteraad stelt in de profielschets. Die werd maandagavond in Gennep aangeboden aan commissaris van de Koning Theo Bovens. ,,Ik proef dat een personality de doorslag geeft’’, zegt hij.

Frank Houtappels

Zo rond de zomer moet Gennep een nieuwe burgemeester hebben. De advertentie staat 3 februari in de Staatscourant, voor carnavalsmaandag moeten de sollicitatiebrieven in Maastricht liggen.

Willibrord van Beek is sinds eind oktober (waarnemend) burgemeester in Gennep. Hij volgde Peter de Koning op, die zijn werk neerlegde na een slepende vertrouwenscrisis met de drie wethouders. De crisis zorgde voor onderlinge irritaties in de politiek. Maar volgens raadslid Twan Reintjes (CDA) zijn onder Van Beek ‘de verhoudingen genormaliseerd’.

Sjors Fröhlich

Inwoners van Gennep mochten meepraten over de profielschets. Een online enquête leverde 125 reacties op, een inloopavond was minder succesvol. Daar kwamen 2 van de 17.000 inwoners op af.

De nieuwe burgemeester ‘moet iemand zijn die het doet voor het Gennepse, niet iemand die op jacht is naar de burgemeesterspost’, zegt Jacques van Bergen (CDA).

,,Het moet iemand zijn die snapt hoe het werkt in de Noord-Limburgse, Brabantse, Gelderse en Gochse regio’’, zegt Paul Wessels (D66). Hij noemt de recente benoeming van omroepman Sjors Fröhlich als burgemeester van Vijfheerenlanden ‘geweldig’.

Gennep wil geen burgemeester die aan het eind van zijn of haar carrière is, maar die langer mee kan. ,,Wij sluiten zelfs drie termijnen niet uit’’, zegt Holger Rodoe (VVD).

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal