Geen gezamenlijk kantoor: te weinig draagvlak en de stekker gaat er daarom uit

Print
Geen gezamenlijk kantoor: te weinig draagvlak en de stekker gaat er daarom uit

Afbeelding: Peter Schols

Maastricht / Itteren / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Heerlen / Hoensbroek -

Na jaren voortmodderen zat er te weinig schot in het gezamenlijke kantoor van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Het draagvlak om er allemaal de schouders onder te zetten was weg. Tijd om de stekker eruit te trekken.

Emile Roemer, de waarnemend burgemeester van Heerlen, was op de persconferentie vrij nuchter over het besluit te stoppen met het Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL). „Er was geen draagvlak meer voor, zowel bij het personeel als het bestuur. Dan moet je er gewoon een streep door zetten en de gemeenteraad voorstellen SSC-ZL op te heffen.”

Lees ook: Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen kappen met gezamenlijk kantoor

Ook wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen, die uit onvrede over de gang van zaken ontbrak op de persconferentie, gaf telefonisch toe: „Zelfs de directeur van SSC-ZL zag het niet meer zitten. Dan kan ik niet volhouden dat het door moet gaan. Niemand wil graag trekken aan een dood paard.”

Vier k’s

Daarmee komt een eind aan een samenwerkingsvorm die nimmer goed van de grond kwam. In 2011 besloten de drie steden en de provincie Limburg om hun ambtenaren bij elkaar te zetten. Dat moest leiden tot vier k’s: meer kwaliteit, minder kwetsbaarheid, grotere kansen en vooral miljoenen euro’s minder kosten.

De organisatie wilde werken voor alle Zuid-Limburgse gemeenten plus de provincie. Maar de provincie haakte af en bij de gemeenten hield de animo niet over. De drie steden zetten door, en lieten een kantoorgebouw aan de CBS-weg in Heerlen voor 3,5 ton opknappen om de gedetacheerde ambtenaren te huisvesten. Het gebouw staat sindsdien halfleeg.

Lees ook: Eén groot SSC-ZL-kantoor is achterhaald

‘Misstap’

In Maastricht toonde de ondernemingsraad zich tegen de centrale huisvesting in Heerlen. De OR-voorzitter waarschuwde voor ‘de grootste misstap in de geschiedenis’. Het verzet zou uiteindelijk leiden tot de zogenoemde ‘spionageaffaire’. Concept-notulen van het bestuur van SSC-ZL , waarin werd gerept over het eventueel ontslaan van dwarse ambtenaren, lekten uit. Bij de zoektocht naar het lek spitte een recherchebureau in het mailverkeer van ambtenaren. De gemeente werd daarvoor op de vingers getikt door de rechtbank. Volgens wethouder Jim Janssen was de spionageaffaire niet de katalysator voor het beëindigen van de samenwerking. Wel heeft de affaire voor vertraging gezorgd.

Terugverdiend

Tot nu toe heeft de gesneefde poging samen te werken de drie steden 6,5 miljoen euro gekost. Daarvan is een deel terugverdiend door ambtenaren die samen goedkoper hebben ingekocht. Dat wordt voortgezet. Wat na afhandeling van alle losse eindjes de schade is, moet nog blijken. De kosten zullen door de drie gemeenten, ieder voor een derde deel worden gedragen. Janssen is ervan overtuigd dat het goedkoper is nu af te ronden, dan ermee door te gaan.

De steden zinnen wel op andere vormen van samenwerking. Zo geschiedt de inkoop van jeugdzorg al gezamenlijk. Janssen: „We gaan uit elkaar, maar niet met de rug naar elkaar toe.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee