Toyota mag hybrides niet meer ‘zelfopladend’ noemen

Toyota Prius. © Toyota

Toyota en Lexus mogen hun hybrides in Noorwegen niet meer ‘zelfopladend’ noemen omdat dit misleidend zou zijn. Ook in Nederland gebruikt Toyota deze term.

Erik Kouwenhoven

Sinds een paar jaar noemt de Toyota-groep zijn hybride modellen zelfopladend, omdat de accu’s niet opgeladen hoeven te worden via een stopcontact. Het Noorse instituut voor consumentenbelangen heeft nu beslist dat dit misleidende reclame is.

Volgens het instituut wordt ten onrechte de indruk gewekt dat de stroom uit de accu van de hybride gratis is, aangezien de elektriciteit door de auto wordt opgewekt door brandstof te verbranden. Het regenereren van stroom is immers niet mogelijk zonder dat er eerst vaart wordt gemaakt door de benzinemotor. De reclameteksten beweerden echter dat de elektriciteit in een Lexus niets kost en dat ‘de hybrides de elektriciteit zelf produceren tijdens het rijden’.

Klachten

De stichting zegt in haar oordeel dat ‘deze commerciële praktijk wordt gebruikt om consumenten te beïnvloeden om een economische beslissing te nemen die ze anders niet zouden hebben genomen’. Het Japanse bedrijf wordt gesommeerd om onmiddellijk te stoppen met deze vermeende misleidende reclames. Volgens een woordvoerder wordt de term ‘zelfladend’ niet gebruikt om het publiek te misleiden, maar alleen om aan te geven dat het hierbij gaat om hybrides zonder stekker.

In Nederland en Groot-Brittannië zijn er ook klachten geweest. Daar vonden zowel het Britse equivalent van de Reclame Code Commissie als de Nederlandse instantie de beweringen echter niet misleidend, omdat men bij de regeneratie wel zou begrijpen dat er een brandstofmotor aan te pas komt.