Meer claims vanwege onbetaalde rekeningen in 2019

© Getty Images

Bedrijven hebben vorig jaar meer schadeclaims wegens wanbetaling ingediend bij Atradius, de grootste kredietverzekeraar in Nederland.

ANP

Ook de waarde van die claims nam toe. Vooral de door grote faillissementen getroffen detailhandel leverde veel schadeclaims op.

Het totale aantal schadeclaims steeg in 2019 met 17,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In waarde ging het om een toename van 20,7 procent. Atradius wijst erop dat het aantal claims wegens niet-betaalde rekeningen een beeld geeft van de ontwikkeling van faillissementen.

Vorig jaar gingen onder andere speelgoedketen Intertoys en kledingwinkelketen CoolCat bankroet. Voor winkeliers zijn de moeilijke jaren nog niet voorbij, voorspelt Atradius. Zo kan de komst van webwinkelgigant Amazon in Nederland andere fysieke en onlinewinkels in de financiële problemen brengen, doordat concurrentie de winstmarges drukt.

Ook in de bouwsector blijft het gevaar aanwezig dat veel ondernemers kopje-onder gaan. Problemen rond stikstof en PFAS hebben ervoor gezorgd dat lopende projecten stil kwamen te liggen en de effecten daarvan zijn volgens Atradius nog onduidelijk. Daarnaast zorgt een verslechtering van het economische klimaat naar verwachting voor een stijging van het aantal faillissementen.