Bevrijdingswandeling door Roermondse binnenstad

Print
Bevrijdingswandeling door Roermondse binnenstad

De Paredisstraat werd zwaar getroffen door bombardementen. Afbeelding: gemeentearchief Roermond

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het verhaal van Roermond in de maanden voor en na de bevrijding op 1 maart 1945 staat centraal tijdens een wandeling door de stad onder leiding van een VVV-gids op zondag 9 februari.

De gids neemt deelnemers aan de wandeling mee naar diverse locaties in de binnenstad van Roermond en vertelt aan de hand van foto’s welke gebeurtenissen daar hebben plaatsgevonden.

Tot september 1944 was het betrekkelijk rustig in Roermond. De stad was tot die tijd nauwelijks betrokken bij serieuze oorlogshandelingen. Dat veranderde op 9 september 1944. Inmiddels was de stad administratief ingelijfd door Duitsland. Eind november werd het bevel over de stad overgenomen door majoor Matthaeas. Hiermee brak een periode van ongekende terreur aan. De geallieerden waren in het najaar van 1944 doorgestoten tot enkele kilometers van Roermond. De Duitsers wilden voorkomen dat de geallieerden oprukten tot het Ruhrgebied, het hart van de Duitse militaire industrie. De Duitsers boden felle weerstand en Roermond veranderde in een frontstad.

De wandeling start om 14.00 uur bij het kantoor van VVV Roermond aan de Markt 17. Info/tickets: www.webshopvvvmiddenlimburg.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen