Airbus zet 3,6 miljard euro opzij voor omkopingszaak

© Getty Images

De Europese vliegtuigbouwer Airbus treft een voorziening van 3,6 miljard euro voor mogelijke boetes in een omkopingszaak.

ANP

Dinsdag werd bekend dat het bedrijf een akkoord heeft bereikt met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over een schikking in die kwestie. Dat akkoord moet nog wel door rechters in de drie landen worden bekrachtigd. Ook heeft de Amerikaanse toezichthouder er nog iets over te zeggen.

De omkopingszaak draait om het inzetten van tussenpersonen om contracten voor vliegtuigen binnen te slepen. Door de zaak zijn de afgelopen jaren vrijwel alle bestuurders van het bedrijf vertrokken of met pensioen gegaan.

De miljardenvoorziening wordt meegenomen in de resultaten van Airbus over 2019. Er komen meer details zodra de overeenkomst is bekrachtigd, aldus de onderneming. Later deze maand vinden hoorzittingen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS plaats.

Kenners hadden eerder al gezegd dat het nu een goed moment is voor Airbus om een regeling te treffen in dit dossier, nu de grote Amerikaanse concurrent Boeing nog lijdt onder de problemen met de 737 MAX. Op de beurs in Parijs ging het aandeel Airbus dinsdag dan ook omhoog door het nieuws over de schikking.