‘Zwaarbevochten overwinning’ voor windpark Egchelse Heide

Dit beeld zal in de toekomst ook te zien zijn aan de Haambergweg in Egchel. © Maartje van Berkel

Er staat niks meer in de weg voor de aanleg van het windpark Egchelse Heide aan de Haambergweg in Egchel. De Raad van State heeft alle bezwaren van omwonenden ongegrond verklaard.

Koos Vaes

Projectleider Adrie van Oerle is opgelucht over het besluit van de Raad van State dat er vijf windmolens tussen Egchel en Beringe geplaatst mogen worden. Hij had het een verrassing gevonden als de uitspraak in zijn nadeel was gevallen. „Het is een zwaarbevochten overwinning, zeker als je bedenkt dat we al sinds 2002 hiermee aan de slag zijn geweest. Ik had vertrouwen in het oordeel van de RvS, in aanloop naar dit oordeel ontvingen wij geen enkel signaal dat ze de bezwaarmakers gelijk zouden geven.”

Vorig jaar februari besloot de Rechtbank Limburg al dat het algemeen belang van de aanleg van een windpark belangrijker was dan het bezwaar van een aantal omwonenden. Die waren tegen het besluit van gemeente Peel en Maas om een vergunning te verlenen voor het windpark. Er zou te weinig draagvlak voor zijn, stelden ze. De rechter gaf hen geen gelijk, waarop ze naar de Raad van State stapten.

Van Oerle is blij dat ze nu eindelijk stappen kunnen zetten in het realiseren van het windpark. Hij verwacht dat medio 2021 de eerste windmolens geplaatst kunnen worden.