‘Economische impact coronavirus groter dan bij SARS’

Een schoonmaker desinfecteert een lift op een station in de Thaise hoofdstad Bangkok. © EPA

De economische impact van het nieuwe coronavirus kan groter zijn dan bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003, omdat China veel belangrijker is geworden voor de wereldeconomie.

ANP

Dat schrijft de Europese vermogensbeheerder Pictet Asset Management in een rapport.

Volgens de onderzoekers leidde SARS tot een daling van het besteedbaar inkomen van Chinese huishoudens met 20 procent als gevolg van onder meer ziekteverzuim en hogere uitgaven voor preventie en gezondheidszorg. Het Aziatische land was destijds goed voor 4,4 procent van de wereldwijde economie, nu is dat aandeel 15,4 procent. Naast de grote omvang van de economie is China ook een belangrijke schakel in de wereldwijde toeleveringsketen, met name op technologisch gebied.

Daar komt bij dat de uitbraak van het coronavirus juist in de periode van het Chinese Nieuwjaar plaatsvindt. Het effect op de nieuwjaarsuitgaven is dramatisch, aldus Pictet. De consumentenbestedingen in China zijn tegenwoordig van groter belang voor de binnenlandse en wereldwijde economie. De impact kan nu dan ook groter zijn dan bij SARS.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog

Toyota legt fabrieken stil

Automaker Toyota houdt zijn fabrieken in China voorlopig dicht. Maatregelen van de Chinese overheid tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus maken de toelevering van onderdelen dusdanig moeilijk dat de productie in het land tot zeker 9 februari stilligt. De Japanse automaker beoordeelt op 10 februari of de Chinese fabrieken weer kunnen draaien, laat een woordvoerder weten. Over de impact van de maatregel op de internationale distributieketens van Toyota kon het bedrijf nog niets zeggen.