Strikte voorwaarden bij aanleg 5G-netwerken in EU, geen verbod Huawei

© Getty Images

Bij de aanleg van snelle 5G-netwerken is het cruciaal spionage en cyberaanvallen door (bedrijven uit) niet-EU-landen te voorkomen.

ANP

De Europese Commissie heeft daarom met instemming van de lidstaten een soort gereedschapskist samengesteld die de veiligheidsrisico’s moet afdekken. Daarbij worden „alle beschikbare instrumenten” ingezet.

Er komt geen verbod op producten van het Chinese bedrijf Huawei zoals de Amerikaanse regering eist, maar aan telecomproviders worden in de zogenoemde toolbox wel strikte voorwaarden gesteld. Zo moet van leveranciers een risicoprofiel worden gemaakt. Zij kunnen op grond daarvan worden uitgesloten bij de aanleg van de „kritieke en gevoelige” kernnetwerken. In Nederland besloot KPN eerder het 5G-kernnetwerk door een westers bedrijf te laten aanleggen.

Digitaler

De Europese internetinfrastructuur moet vanwege het strategische belang aan „de hoogste veiligheidsstandaarden” voldoen, zegt EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). In de omslag naar een nog digitalere economie kan de 5G-technologie bijvoorbeeld worden ingezet in de transportsector, gezondheidszorg en landbouw. „Maar alleen als we onze netwerken veilig maken”, waarschuwt vicevoorzitter Margrethe Vestager. Het is volgens haar zaak niet te afhankelijk te worden van één leverancier. Nokia en Ericsson leveren naast Huawei ook 5G-apparatuur.

Een goede afstemming tussen EU-landen is onmisbaar. De uitrol van de toekomstige ‘digitale ruggengraat’ is echter een zaak van de lidstaten, die eerder al een gezamenlijke inventarisatie van de kwetsbaarheden hebben opgesteld. Van hen wordt verwacht dat ze op 30 april de eerste stappen hebben gezet om de aanbevelingen uit te voeren.

De omzet van de mondiale 5G-markt wordt geschat op 225 miljard euro in 2025. De commissie verwacht dat eind dit jaar de eerste 5G-diensten beschikbaar zijn in 138 Europese steden.

‘Duitse regering bezit bewijs tegen Huawei’

De Duitse regering beschikt over bewijs dat telecomfabrikant Huawei samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten. Dat schrijft althans de zakenkrant Handelsblatt, die zich baseert op een vertrouwelijk document van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie zou eind 2019 informatie hebben gekregen uit de Verenigde Staten die wijst op de samenwerking tussen het Chinese technologieconcern en veiligheidsdiensten van het land. In het document dat Handelsblatt heeft ingezien, wordt het bewijs een „smoking gun” genoemd, zonder dat er verder wordt ingegaan op de details van de bewijzen. Verder staat er dat „de betrouwbaarheid van Chinese ondernemingen omtrent de veiligheidseisen bij de aanleg van 5G-netwerken niet te garanderen is”.

Net zoals in andere landen ligt Huawei in Duitsland onder een vergrootglas, omdat het via achterdeurtjes in zijn technologie spionage mogelijk zou maken. De Verenigde Staten zetten het bedrijf al op een zwarte lijst, omdat het een bedreiging voor de nationale veiligheid zou zijn. Het bedrijf zelf ontkent pertinent mee te werken aan spionage.