Stakingsdagen: ouders mogen lesgeven op school Venray

Bij de Montessorischool in Venray wordt niet gestaakt. Daar komen ouders een middag lesgeven. © ANP

Op de Montessorischool in Venray mogen ouders tijdens de stakingsdagen ’s middags gastlessen geven. Een idee van de leerkrachten.

Carola de Boer

In heel Nederland wordt donderdag en vrijdag op meer dan 4000 scholen gestaakt. Op de Montessorischool in Venray niet. „De leerkrachten herkennen zich zeker in de problemen, maar vinden staken niet het juiste middel. We hebben zo’n mooi beroep, dat willen we positief belichten”, verklaart directeur Petra Janssen.

Geheime codes

Het personeel kwam zelf met het idee om ouders te vragen of ze iets willen doen met een klas of groepje leerlingen. Daar kwamen veel reacties op, zegt Janssen. „Er zijn ouders die een werkje met leerlingen willen doen, met een groepje willen filosoferen en mediteren; er is iemand die de kinderen gebarentaal wil leren en een vader die met een groepje iets wil doen met ‘geheime codes’. Zo leuk! Verder is nog een groep ouders bezig iets sportachtigs te verzinnen.” Op deze manier hoopt de school veel ouders te laten kennismaken met de werkwijze en het personeel op de Montessorischool. „Misschien zijn er wel een paar die dit zó leuk vinden dat ze via de verkorte pabo-opleiding zelf voor de klas willen staan.”