Brussel wil één oplader voor alle mobiele apparaten

© Getty Images

De Europese Commissie wil fabrikanten van mobiele telefoons gaan verplichten die in de EU te leveren met een universele oplader.

ANP

In het woensdag gepresenteerde werkprogramma staat dat er in het derde kwartaal een wetsvoorstel komt. De maatregel moet de opstapeling tegengaan van snoeren en stekkers die in vrijwel alle huishoudens is te vinden.

De commissie had producenten jaren geleden gevraagd om vrijwillig tot één standaard voor opladers te komen, maar ondanks een reductie zijn er nog altijd meerdere soorten. Het Europees Parlement drong onlangs opnieuw aan op een universele oplader voor smartphones, tablets en andere draagbare digitale apparaten. Donderdag wordt die oproep naar verwachting met een stemming bekrachtigd.

De Europese Commissie schatte eerder dat jaarlijks zo’n 300 miljoen euro wordt verspild door onbruikbare opladers. De afvalberg zou volgens ramingen elk jaar groeien met 51.000 ton.

Het belangrijkste techbedrijf met een stekker die alleen geschikt is om eigen producten op te laden is Apple. De Amerikaanse onderneming stelt dat een verplichte universele oplader een rem is op innovatie.