Blok: ‘Groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan’

© AFP

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil een groot deel van de twintig Nederlanders in de Chinese stad Wuhan daar weg.

Redactie

Hij weet nog niet wanneer ze kunnen vertrekken. China moet ook toestemming verlenen. Onder de Nederlanders zijn nog geen ziektegevallen, aldus de bewindsman. Als buitenlandse partners van de Nederlanders in Wuhan ook weg willen, zal Nederland daar volgens hem niet moeilijk over doen.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog

In Europees verband is begonnen met de evacuatie uit Wuhan. „Ik verwacht dat vandaag een eerste vliegtuig richting Wuhan vertrekt, maar kan nog niet zeggen of daar dan ook Nederlanders mee zullen terugreizen.” Hij wil niet zeggen waar het Franse toestel zal landen. Dat zullen de Europese landen gezamenlijk naar buiten brengen.

Blok snapt dat mensen elders in China zich onzeker voelen over de situatie. Hij roept Nederlanders in China op zich te melden bij de ambassade in de hoofdstad Peking voor zover ze dat nog niet gedaan hebben. „Dan kunnen ze door de ambassade worden bereikt.”

In quarantaine

KLM meldde eerder op de dag de vluchten naar China niet te schrappen. Het is aan de maatschappijen hoe lang ze daarmee willen doorgaan, zegt Blok. „Op dit moment is er geen reden om vanuit de overheid aan te geven dat er niet gevlogen kan worden.”

Het ministerie van Volksgezondheid is vooralsnog niet van plan mensen die terugreizen uit het gebied, in quarantaine te plaatsen. Als Nederlanders deze kant op komen „gaan we samen met Buitenlandse Zaken en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kijken wat passend is”, laat een woordvoerder weten.

Mensen die in Wuhan zijn geweest, op eigen initiatief naar Nederland vliegen en die symptomen vertonen, worden dringend geadviseerd zich voor onderzoek te melden bij een huisarts, GGD of ziekenhuis. Artsen die bij een patiënt besmetting met het virus vermoeden, zijn verplicht dat te melden.

Op sociale media duiken steeds meer beelden op van het dagelijkse leven in Wuhan. Bekijk de video:

KLM vliegt vooralsnog gewoon op China

KLM vliegt vooralsnog gewoon volgens schema naar bestemmingen in China. Dat meldde KLM woensdagmiddag in een reactie op berichten dat verscheidene maatschappijen wel hun vluchten naar het land opschorten vanwege de uitbraak en de verspreiding van het nieuwe coronavirus in het Aziatische land.

Lees ook: Factcheckers draaien overuren: uitbraak coronavirus leidt tot nepnieuws-epidemie

KLM vliegt meermaals per week naar China. Zo wordt zeven keer week op Peking gevlogen en elf keer per week naar Shanghai. Ook worden wekelijks drie vluchten naar Chengdu uitgevoerd en geldt voor Hangzhou en Xiamen dat er twee vluchten per week vertrekken. Ook wordt op Hongkong gevlogen.

Vanaf Schiphol vliegen nog een aantal maatschappijen naar China, waaronder KLM-partner China Eastern. Maatschappijen als British Airways en het Indonesische Lion Air en IndiGo uit India kondigden eerder aan reizen naar China te annuleren.

KLM volgt de ontwikkelingen van de uitbraak van het virus naar eigen zeggen nauwgezet. De maatschappij krijgt haar informatie van wereldwijde instanties zoals Wereldgezondheidsorganisatie WHO, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC, het RIVM en luchtvaartbrancheorganisatie IATA.

KLM heeft in overleg met betrokken instanties diverse voorzorgsmaatregelen genomen, waaronder het verstrekken van mondkapjes voor de crew aan boord en ter plaatse. Daarnaast worden algemene hygiënemaatregelen extra onder de aandacht gebracht bij KLM-medewerkers. Daarbij worden de algemene richtlijnen van WHO en het RIVM gevolgd.