Moeder opgepakt voor familiedrama Dublin, vader in één klap al zijn kinderen kwijt

Forensische experts bij het huis in Dublin waar de politie zaterdag de lichamen aantrof van de kinderen Connor, Darragh en Carla McGinley. © AP

Een Ierse vrouw van in de veertig is dinsdag gearresteerd voor betrokkenheid bij de tragische dood van drie jongeren kinderen in Newcastle, een dorpje ten zuiden van Dublin. De moeder van het gezin wordt verdacht van moord.

Sebastiaan Quekel

De politie houdt er rekening mee dat haar kinderen als gevolg van een dodelijke overdosis of door verstikking om het leven zijn gekomen.

De lichamen van Conor (9), Darragh (7) en Carla McGinley (3) werden vrijdagavond in hun ouderlijk huis gevonden door hun eigen vader. Verdachte Deirdre Morley, kinderverpleegster en moeder van het gezin, blijft lopende het onderzoek vastzitten op verdenking van moord. Haar motieven zijn onbekend.

Lees ook: Vader ontdekt lichamen kinderen bij familiedrama Dublin, ‘vergiftigd door moeder’

Rondom de woning van het gezin ligt inmiddels een heuse bloemenzee. Honderden mensen kwamen dinsdagavond voor een avondwake bij elkaar om de jonge kinderen te herdenken. Vader Andrew was hierbij aanwezig en bedankte iedereen in Newcastle ‘voor hun liefde, medeleven, steun en vriendschap’.

Gebroken vader

,,Er zijn geen woorden’’, laat de vader in een statement, uitgebracht door de Ierse politie, weten. ,,Er is alleen verwoesting, verdriet en angst. Elke ademhaling is een strijd. De toekomst is nu onze vijand geworden, maar we zullen elke dag vechten om de herinnering aan Conor, Darragh en Carla levend te houden. Ze hadden een prachtige toekomst voor zich, met familie en vrienden die van hen hielden.”

De gebroken vader richt zich ten slotte tot alle ouders in Newcastle: ,,Knuffel je kinderen wanneer je de kans krijgt, vertel ze hoeveel je van ze houdt, zo vaak als je kunt. Spendeer elke vrije minuut met hen, door samen te lezen en te spelen. Geniet van hun pracht.”

Briefje

Deirdre Morley werd vrijdag zwalkend en in zeer verwarde toestand aangetroffen bij een begraafplaats in de buurt van de woning waar ze samen met haar drie kinderen woonde. Een voorbijrijdende taxichauffeur maakte zich zorgen om de vrouw en besloot haar naar huis te brengen. Ongeveer gelijktijdig kwam de vader van het gezin thuis.

Terwijl de hulpdiensten bij de woning arriveerden om de vrouw te helpen, vond de vader bij het raam een briefje met een zeer verontrustende tekst. ‘Bel 999 (een van de twee Ierse alarmnummers, red.), ga niet naar boven’, stond op het briefje, waarop de vader naar boven rende en de lichamen van zijn kinderen aantrof.

De moeder werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels stabiel. Volgens de politie had ze een overdosis pijnstillers genomen. De politie gaat ervan uit dat ze ook haar kinderen heeft gedrogeerd. Haar beweegredenen zijn onbekend. De vrouw zou volgens Ierse bronnen al enkele maanden werkloos zijn en derhalve aan zware depressies lijden.