Medewerkers facilitaire dienst KLM leggen werk neer

© Getty Images

Werknemers van Sodexo Altys, die facilitaire diensten uitvoeren voor luchtvaartmaatschappij KLM, leggen donderdag vanaf 12.00 uur het werk neer.

ANP

Ze willen daarmee hun roep voor het behoud van banen kracht bijzetten. Volgens FNV en CNV is KLM niet ingegaan op een ultimatum om afspraken over baanbehoud alsnog te regelen.

De facilitaire zaken, bijvoorbeeld afvalverwerking, gebouwonderhoud, groenvoorziening en post- en koeriersdiensten, worden sinds 2007 uitgevoerd door Sodexo. Deze taken gaan per 1 april voor een deel over naar een consortium van bedrijven. Doordat KLM geen harde eisen heeft gesteld over het overnemen van het huidige personeel is volgens de bonden sprake van „grote onzekerheid” onder de circa tachtig werknemers die het aangaat.

KLM vindt dat het aan Sodexo is om zijn verantwoordelijkheid te nemen als werkgever. De maatschappij ziet het liefst dat Sodexo-medewerkers met een vast dienstverband, wier werk in dezelfde vorm en omvang wordt voortgezet door het consortium, mee overgaan. Ook zouden volgens KLM de huidige Sodexo-medewerkers bij de externe werving van personeel voorrang moeten krijgen.