Is Ali Oruç een crimineel of een sjacheraar?
Ali Oruç, die na zijn vertrek uit EENLokaal als eenmansfractie Oruç in de gemeenteraad van Venlo zit. — © Laurens Eggen
Volgens justitie heeft Ali Oruç van witwassen een gewoonte gemaakt. Volgens zijn advocaat is de Venlonaar gewoon een gewiekste handelaar.
Ali Oruç kocht op 27 februari 2015 een Toyota Avensis voor 2.100 euro. Nog dezelfde dag verkocht hij de auto voor 5.250 euro aan een garage. Volgens de ANWB Koerslijst had de auto in 2018 een dagwaarde van 4.150 euro.
Officier van justitie Peter Huttenhuis gelooft er geen snars van dat Oruç destijds niet meer heeft betaald, zegt hij tijdens de zitting voor de rechtbank in Roermond. Er moet geld onder de toonbank zijn gegaan, en waarschijnlijk van een illegale bron. Oftewel: Oruç bezondigde zich aan witwassen.
‘Van de gekke’
Ludo Hameleers, de advocaat van Oruç, ziet het anders. Zijn cliënt is een Turk, pingelen zit in zijn bloed. Hij is gewoon een gewiekste handelaar. Hij voert aan dat de aanklager op basis van onjuiste aannames Oruç’ uitgaven te hoog inschat en zijn inkomsten te laag. Het onverklaarbaar inkomen leidt tot verdenkingen. En nu moet Oruç zijn onschuld bewijzen. Hameleers: „Dat is van de gekke.”
Oruç moet verklaren waarom hij volgens zijn bankafschriften minder dan 33 euro per maand aan zijn kat uitgeeft, want dat zou het gemiddelde in Nederland zijn. Maar ook waarom hij minder dan 200 euro per maand aan kleding besteedt. Hij wijst naar zijn hemd. „Dat was van mijn vader, die tien jaar geleden overleden is.”
Leegstand
Oruç haalt zijn inkomen uit zijn raadslidmaatschap in Venlo, maar vooral uit huurpenningen. Officier van justitie Huttenhuis stelt dat Oruç niet zo veel kan innen als hij beweert. Tenminste, als hij rekening houdt met de gemiddelde inkomstenderving door leegstand. Oruç bestrijdt die opvatting. Volgens hem zitten zijn woningen „bomvol”. Zo telt het pand Mezenkampweg 4/A in Blerick zes kamers, maar wonen er soms negen mensen.
Justitie typeert Oruç als ‘extreem onhandig’. Bij verbouwingen moet hij wel ‘mannetjes’ inhuren. Die uitgaven zijn echter niet helemaal terug te vinden. Oruç: „Ik ben wel handig, maar ik laat me niet haasten.” De aanklager stelt dat verdachte in 2012 een woning voor 75.000 euro verbouwd moet hebben, maar dat bewijs ontbreekt. Oruç legt uit dat die verbouwing toen al bijna klaar was.
Veertig getuigen
Volgens officier van justitie Huttenhuis heeft Oruç met witwassen 215.000 euro verdiend. Dat geld zou op winstgevende wijze geïnvesteerd zijn in het kopen en verbouwen van panden. Hij vordert dan ook 363.000 euro terug. Justitie heeft beslag laten leggen op zijn privébezit. Oruç is eigenaar van negen panden in Venlo en Venray.
Oruç en zijn advocaat stellen voor veertig getuigen op te roepen, zodat zij kunnen verklaren of de verdachte de waarheid spreekt, aldus Hameleers. Hij benadrukt dat Oruç gaat voor vrijspraak. Niet vanwege gebrek aan bewijs, maar omdat hij van alle blaam gezuiverd is.