Hightech oplossing tegen diefstal lichtmetalen wielen

Ford ontwikkelt unieke vergrendelmoeren voor lichtmetalen wielen, tegen diefstal. © Ford

Ford heeft een methode bedacht die het stelen van lichtmetalen wielen tegen moet gaan. De autofabrikant wil auto’s voorzien van wielen met unieke vergrendelmoeren en een bijbehorende sleutel, afgestemd op de bezitters. De benodigde onderdelen worden 3D-geprint.

Redactie

Ford wil de stem van autobezitters gebruiken om de moeren en sleutel uniek te maken. Dat moet gebeuren door een seconde stemgeluid op te nemen en dat om te zetten in een fysiek patroon. Omdat ieder mens een uniek stemgeluid heeft, moet dit een niet na te bootsen sleutel opleveren.

Het patroon wordt vervolgens 3D-geprint met metaal. Ford zegt daarvoor samen te werken met het bedrijf EOS, dat gespecialiseerd is in dergelijke printtechnieken. De moer en sleutel worden als één onderdeel ontworpen en geprint en daarna van elkaar gescheiden.

Klonen sleutel

Verder zegt Ford technieken toe te passen om het klonen van de sleutel tegen te gaan. Dat gebeurt door ongelijkmatig geplaatste ribben toe te voegen in de inkepingen van de moer, die steeds dieper en breder worden. Op die manier kan er geen afdruk met was gemaakt worden, omdat de was zou breken als deze uit de moer wordt getrokken.

Ford stelt ook de mogelijkheid voor om wielmoeren te maken met een ontwerp zoals bijvoorbeeld een Mustang-logo, de initialen van de bestuurder of de omtrek van een circuit. Concrete plannen voor het uitbrengen van de 3D-geprinte wielmoeren heeft de autofabrikant nog niet bekendgemaakt.