‘Bayer overweegt Roundup niet meer te verkopen aan particulieren’

© Getty Images

Het Duitse chemieconcern Bayer denkt erover na om het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup niet meer te verkopen aan particulieren. Dat zeggen anonieme bronnen tegen de Duitse krant Handelsblatt.

ANP

In de Verenigde Staten is het bedrijf aangeklaagd door tienduizenden gebruikers van het onkruidmiddel, dat kankerverwekkend zou zijn. Dat zijn met name particulieren.

Bayer hoopt door de verkoopstop te voorkomen dat er meer rechtszaken bij komen, zonder volledig te hoeven stoppen met de zeer lucratieve verkoop van Roundup. Slechts een tiende van de omzet van het middel komt van particulieren, de rest van bedrijven, voornamelijk in de landbouw. De wereldwijde omzet van de onkruidverdelger bedroeg in 2018 naar schatting ruim 3,5 miljard euro.

Het bedrijf uit Leverkusen wil naar verluidt schikken rond de rechtszaken in de VS en onderhandelt daar nu over. Daar is volgens Bloomberg een bedrag van rond de 10 miljard dollar (9,1 miljard euro) mee gemoeid. Bayer hoopt het Roundup-schandaal hiermee een halt toe te roepen. Daarom wil het maatregelen nemen om toekomstige rechtszaken te voorkomen.