Nabestaande over grafschenner uit Eindhoven: ‘De as is terug en dat is het belangrijkste’

Crematorium Rijtackers © Streetview

De daden van de 23-jarige Eindhovenaar die verdacht wordt van het stelen van een baby uit het graf zorgden voor veel verdriet bij nabestaanden. Eerder vernielde de man ook al graven en nam urnen mee. In oktober vorig jaar kregen vier families de as van hun dierbaren terug. Anderen zitten nog steeds in onzekerheid.

Diede Hoekstra

Ook de urn met de as van de moeder van Esther Lagarde uit Leende werd in maart vorig jaar gestolen uit de urnentuin van crematorium Rijtackers in Eindhoven. Haar moeder Irma was destijds elf jaar eerder op 49-jarige leeftijd overleden en het graf bij Rijtackers was al die tijd een fijne plek geweest om haar te herdenken. Tot het graf vernield werd en de urn ontvreemd. Na maanden in onzekerheid te hebben gezeten, kreeg Esther in oktober te horen dat er een verdachte was aangehouden en dat er bij hem thuis zakken met de as van meerdere mensen waren gevonden. ,,De urn zelf was weg maar uit onderzoek hebben ze kunnen achterhalen dat het ook om de as van mijn moeder ging.” Toen het telefoontje over de gevonden as kwam, kon Esther het eerst niet bevatten. ,,Ik moest het eerst met mijn eigen ogen zien voor ik het kon geloven.”

Lees ook: Eindhovenaar (23) opende kindergraven in Veldhoven, lichaam van baby zoek

Spijt is altijd achteraf

De rechtszaak rond de 23-jarige Eindhovenaar heeft ze van een afstandje gevolgd. ,,De uitspraak is bijzaak en het maakt me eigenlijk ook niet uit wat zijn beweegredenen waren. Hij had gewoon met zijn handen van andermans spullen moeten blijven. Hij zegt dat hij spijt heeft, maar dat is altijd achteraf.” Over de nieuwe laatste rustplaats van haar moeder wil Esther niet veel kwijt. ,,De as is terug en dat is het belangrijkste.”

De urn van de moeder van John van de Wijgert uit Eindhoven werd al in 2018 gestolen, ook uit de urnentuin van Rijtackers. Tot op de dag van vandaag is deze niet gevonden. Van de Wijgert wil er niet veel over kwijt. ,,Ik heb vandaag post gekregen over de rechtszaak. Dat gaan we eerst maar eens op ons gemak lezen.”