Video: Dit zijn de meest gedetailleerde beelden van de zon ooit gemaakt

De Inuoye-telescoop, gelegen op de top van de Haleakala-vulkaan in Hawaï, heeft de meest gedetailleerde beelden ooit gemaakt van de zon. Dat maakte het Amerikaanse National Solar Observatory woensdag bekend. Bekijk de beelden in de video hierboven.

Redactie

Het lijkt nog het meest op goudkleurige popcorn, maar de gelige brokjes, ieder net zo groot als Frankrijk, zijn toch echt de zon van heel dichtbij.

© NSO/NSF/AURA

„Eerst leek het erop alsof we naar een helder punt keken, naar één enkele structuur. Nu zien we die uiteenvallen in veel kleinere structuren.” zegt de directeur van de telescoop in de Britse krant The Guardian. De kleinste structuren die je op onderstaande foto ziet zijn zo’n 30 kilometer breed. Dat maakt deze foto’s officieel tot de scherpste die de mensheid ooit heeft genomen van de zon.

© NSO/NSF/AURA

6000 graden Celsius

In elk klompje zijn heldere plekken zichtbaar. Dat is het plasma dat de zon uitstoot met een hitte van bijna 6000 graden Celsius. Via de donkere kanaaltjes loopt het afgekoelde plasma weer terug onder het oppervlak van de zon.

Grootste uitdaging

De telescoop kostte meer dan 300 miljoen euro. Het duurde bijna zeven jaar om hem te bouwen. Uniek is de spiegel van het apparaat, die 4 meter in doorsnee meet. Grootste uitdaging was het aanleggen van een ingenieus koelsysteem waarin elke nacht een zwembad vol ijs wordt gepompt. De kern van de spiegel zou anders een temperatuur bereiken die genoeg is om metaal te doen smelten.