Celstraf voor bedreiger toenmalig burgemeester Verhoeven van Leudal

© DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

De man die in juli vorig jaar werd opgepakt wegens het bedreigen van toenmalig burgemeester van Leudal Arno Verhoeven is veroordeeld tot negen maanden celstraf waarvan twee voorwaardelijk. Dat besliste de rechtbank in Roermond donderdag.

Remco Koumans

De straf voor Ron M. (57) uit Horn is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie twee weken geleden. De tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten wordt van de straf afgetrokken en dat betekent dat M. binnen enkele weken alweer naar huis mag.

M. belde vorig jaar met de gemeente en dreigde het gemeentehuis van Leudal in Heythuysen met gasflessen op te blazen. Ook dreigde hij Verhoeven ‘de kop in te slaan’.

Lees ook: Celstraf geëist tegen bedreiger van toenmalig burgemeester Arno Verhoeven

M. koesterde voordat hij zijn dreigementen uitte al lange tijd wrok tegen Verhoeven. Na een beschuldiging van diefstal verloor M. enkele jaren geleden zijn baan. Ondanks dat de politierechter hem vrijsprak werd zijn ontslag niet ongedaan gemaakt. Volgens M. zou toenmalig burgemeester Verhoeven hebben toegezegd dat hij excuses zou krijgen en alsnog zijn baan weer kon uitoefenen. Dat gebeurde echter niet, waardoor M. een diepe frustratie opbouwde tegen de gemeente Leudal en tegen Verhoeven.

Lees ook: Onderzoek nodig: bedreiger van oud-burgemeester Leudal blijft in cel

M. kampt met psychische problematiek en is daarom verminderd toerekeningsvatbaar. Naast de celstraf heeft hij ook een contactverbod opgelegd gekregen. Hij mag geen contact zoeken met Arno Verhoeven en ook niet bellen met het gemeentehuis. Mocht hij op het gemeentehuis moeten zijn, dan mag dat alleen maar onder begeleiding. Omdat deskundigen niet wisten hoe M. het beste kon worden geholpen aan zijn psychische problematiek is hem door de rechtbank geen behandeltraject opgelegd.