Vrijgelaten Brunssumse huisarts ontkent seksueel misbruik van patiëntes

© ANP XTRA

De Brunssumse huisarts die maandag werd aangehouden voor seksueel misbruik van twee oud-patiëntes weerspreekt dat hij zich daar schuldig aan heeft gemaakt.

Theo Sniekers

,,Hij ontkent ten stelligste dat hij seks met hen heeft gehad”, verklaart zijn advocaat Rick Engwegen. De rechter-commissaris heeft zijn cliënt donderdag niet voor niets in vrijheid gesteld, betoogt Engwegen. ,,Er is onvoldoende verdenking.” Volgens de advocaat is er zelfs geen bewijs. ,,Er worden dingen geroepen die bij roepen blijven.”

Lees ook: Huisarts Brunssum weer aangehouden na nieuwe aangiften seksueel misbruik

Engwegen wijst er op dat het bij de vrijlating om een herhaling van zetten gaat. In augustus vorig jaar stelde de rechter-commissaris de huisarts (50) ook al in vrijheid na een aangifte van seksueel misbruik van een derde patiënte. Er waren toen evenmin ernstige bezwaren die zich verzetten tegen de vrijlating van de huisarts, die ook toen ontkende in de fout te zijn gegaan. Engwegen: ,,Het is kwalijk dat het Openbaar Ministerie hem nu weer voor drie dagen heeft vastgezet.”

Aanvechten

Het OM wilde de huisarts donderdag voor twee weken in bewaring stellen. Justitie zal de beslissing van de rechter-commissaris om hem juist direct in vrijheid te stellen aanvechten bij de raadkamer, zegt een woordvoerder.

In totaal verdenkt justitie de huisarts van vier gevallen van seksueel misbruik van patiëntes. Van een incident uit 2017 sprake de rechtbank hem vrij, maar het OM is in hoger beroep gegaan. Justitie had hem eerst alleen verweten dat de seks plaatsvond door ‘verminderd bewustzijn’ van de vrouw. De seks zelf was niet ten laste gelegd; dat zal in beroep wel gebeuren.

In deze zaak heeft de huisarts de seksuele handelingen met zijn cliënte wél toegegeven. De tuchtrechter heeft hem daarvoor in januari een onvoorwaardelijke schorsing van een half jaar opgelegd en een voorwaardelijke van nog eens zes maanden.