Michel Haan zwicht voor voetbalkriebel

Print
Michel Haan zwicht voor voetbalkriebel

Vanaf komend seizoen terug op oude Hellas- nest. Afbeelding: Tom de Cock

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Mei 2018 begon de voetbalsabbatical van Hellas trainer Michel Haan. Maar ziedaar begin oktober stond de oud-prof alweer als voetballer op het veld bij VV Hellas en als uithulptrainer op vrijdag, bij BSV Limburgia.

Michel Haan, oud profvoetballer van onder andere Roda JC en Germania Teveren, moet er zelf een beetje om lachen. „Ik heb écht weloverwogen voor een time-out gekozen. Na twee prachtige seizoenen bij Hellas, de vereniging uit mijn woonplaats, vond ik het even welletjes. Ik ben geen trainer om drie of vier jaar voor dezelfde groep te staan. Daarbij had ik razend druk vanwege de verbouwing van mijn woonboerderij in Ransdaal en een scholenfusie.” Verklarend: „Ik werk in een fulltimebaan als gymleraar aan het Da Capo college, in Sittard.”

In september begon het voetbal toch weer te kriebelen. „Om me fit te houden ging ik meetrainen met het tweede team. Toen dat team enkele weken later even krap in de spelers zat heb ik ook uitgeholpen als voetballer. Soms als invaller, soms een helft als basisspeler, hoe het uitkwam. Soms ging dat goed, soms wat minder. Maar voor een 52-jarige die zijn comeback als voetballer maakt, was het redelijk ‘oké’. Ik ben vanwege mijn beroep dan ook onverminderd fysiek vrij fit.” Begin oktober werd Haans voetballeven nog drukker en intensiever. BSV Limburgia klopte aan. De ambitieuze eersteklasser zocht een trainer om de vrijdagtraining van trainer-coach Regillio Vrede over te nemen. Dit vanwege de verplichtingen van Vrede als prof assistent-trainer bij NAC Breda, op vrijdag. Volgens bestuur en spelersgroep was oud-trainer Michel Haan, die voor Hellas twee seizoenen hoofdtrainer was in Brunssum, daarvoor de ‘geknipte’ man.

Geen ideale situatie

Haan zei na ampel overleg ‘ja’. “Mijn opdracht was om op vrijdag een scherpe intensieve training te geven. Het heeft ook goed uitgepakt, want BSV Limburgia heeft zich als promovendus al voor de winterstop min of meer veilig gespeeld. Het was desondanks natuurlijk geen ideale situatie. De vrijdagtraining wordt door de trainer-coach immers gebruikt als wedstrijdvoorbereiding voor de zondag. Regillio Vrede heeft na zijn ontslag bij NAC de vrijdagtraining inmiddels weer overgenomen.”

Oude nest

In Ransdaal lonkt alweer een nieuwe voetbaluitdaging voor voetbaldier Haan. Met ingang van komend seizoen keert Michel Haan terug als trainer-coach bij VV Hellas. „Bij mijn afscheid vorig seizoen heb ik gezegd dat ik de toekomst nog eens wilde terugkeren als trainer bij Hellas. Maar ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het al zó snel zou zijn. Ik was ervan uitgegaan dat Kevin Nowacki, die prima presteert en waarover de spelersgroep zeer tevreden is, nog minimaal één seizoen zou doorgaan. Kevin koos echter voor SVME.”

Aansluitend klopten bestuur en spelers van Hellas weer bij dorpsgenoot en oud-trainer Michel Haan aan. „Gelet op mijn binding met vereniging en spelersgroep kon ik niet anders dan ‘ja’ zeggen tegen een hernieuwde samenwerking. VV Hellas is echt een fantastische vereniging. De hoofdmacht bestaat uit een hechte vriendengroep, die voor elkaar door het vuur gaat. Het team herbergt veel voetbalkwaliteit en de jongens willen altijd aanvallend voetbal spelen. Als trainer wil ik zelf ook altijd aanvallend voetbal spelen. Dus dat ‘klikt’. Maar daarmee alleen red je het niet. Ook ik moet presteren!”