Van nul tot nu

Van Nul tot Nu: Zuid-Limburg werd voorzien van waterleidingen

Print
Van Nul tot Nu: Zuid-Limburg werd voorzien van waterleidingen

Het waterpompstation in Craubeek anno 1922. Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Schimmert / Heerlen / Hoensbroek / Maastricht / Itteren / Zuid-Limburg -

Honderd jaar geleden was het in de Limburgse dorpen nog ‘twee emmertjes water halen’.

Met de emmer in de hand water halen uit de dorpsput of soms gewoon uit een vijver, was tot na de Eerste Wereldoorlog in onze dorpen de gewoonste zaak van de wereld. Het water halen was ook een sociaal evenement. De dorpspomp speelde de rol van de sociale media van tegenwoordig. Met water ging men toen beduidend zuiniger om. Lang onder de douche staan of een eigen zwembad vullen was nog niet aan de orde.

Oprichting

In Maastricht en Heerlen werd al in de tweede helft van de 19e eeuw werk gemaakt van de verbetering van de watervoorziening. Om de 57 nog kleine gemeenten ten zuiden van Echt van een centrale waterleiding te voorzien werd in 1921 de ‘N.V. Waterleiding Maatschappij voor Zuid-Limburg’ opgericht. Het werkkapitaal werd verschaft door de provincie en de deelnemende gemeenten. Een aantal gemeenten trok zich terug omdat de landbouwers in de gemeenteraad niet overtuigd ware van de voordelen.

Technisch vernuft

Maar onder andere in de beide mijnstreken werd het plan onder de bezielende leiding van ingenieur J. Vos vanaf 1924 met kracht uitgevoerd. De vele hellingen in het gebied vereiste nogal wat technisch vernuft. De watertoren van Schimmert, ontworpen door architect Wielders, en het pompstation te Craubeek-Voerendaal waren onmisbare schakels. De 37 meter hoge toren van Schimmert was functioneel én imponerend mooi. In korte tijd werden ruim 193 kilometer aan buizen aangelegd. Het gemiddelde verbruik per aangesloten woning bedroeg in de beginjaren 200 liter per etmaal.

Vanzelfsprekend

Het stromend water uit de kraan is vanzelfsprekend geworden. Het heeft een aantoonbare verbetering van hygiëne en gezondheid met zich meegebracht. De verschillende regionale en gemeentelijke watermaatschappijen zijn inmiddels al lang opgegaan in de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML).

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen