Multicultureel ‘Altwieërthei-j’ op titelkoers

Print
Multicultureel ‘Altwieërthei-j’ op titelkoers

In 2018 pakte de club de titel in de vijfde klasse. Afbeelding: Jeroen kuit

Altweerterheide -

De nationaliteiten zijn niet op één hand te tellen, maar dat is geen probleem bij Altweerterheide. Het multiculti-elftal van de voetbalclub gaat dit seizoen op jacht naar het kampioenschap. „Wij spelen teams van de mat.”

Altweerterheide 2.0, zo mag het huidige eerste elftal van de Weertse voetbalvereniging wel genoemd worden. De club stond een aantal jaar geleden op de rand van de afgrond, maar een aantal spelers wist dat te voorkomen. Onder hen Alireza Paykan, op dit moment trainer van het team, waarin Nederlanders, Irakezen, Afghanen, Turkse en Marokkaanse jongens en Afrikanen uit Senegal en Gambia samenspelen. „Er wordt te vaak de nadruk gelegd op de ‘buitenlanders’”, vindt Paykan. „Maar de helft van de jongens is gewoon in Nederland geboren. Het zijn allemaal Weerter jongens, alleen hun ouders zijn in een ander land geboren. De jongens zijn leergierig en pakken veel dingen goed op. Dat zie je ook in de resultaten terug.”

Kampioenschap

Het eerste elftal van Altweerterheide doet het meer dan prima in de vijfde klasse. Wat heet, Altwieërthei-j staat bovenaan en kan in de verte het kampioenschap al zien liggen. Als het in mei zo ver komt dat de ploeg de titel pakt, dan mag de club hopen dat het in het jaar daarop beter gaan dan vorig seizoen. Toen speelde Altweerterheide namelijk ook een stapje hoger, nadat ze in 2018 kampioen waren geworden. Maar daar kon degradatie niet afgewend worden. Paykan: „We hebben twee jaar geleden een goede basis gelegd. Ik was toen zelf speler, maar ben nu gestopt met voetballen. Omdat er meerdere spelers weggingen en door veel blessures, zijn we destijds helaas niet in de vierde klasse kunnen blijven.”

Paykan werd nadat hij gestopt was bij gevraagd als assistent-trainer, maar dat wilde hij in eerste instantie niet. De geboren Iraniër wilde het alleen doen als hij kon samenwerken met Shurell Wilson. Die is dit seizoen vanwege gezondheidsredenen veelvuldig uit de running en dus komen veel taken op Paykan neer. „Ik leef voor de sport. Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Ik ben ook anders dan andere trainers. Ik hou alle data bij van iedereen die komt trainen. Daar stop ik veel tijd in.”

De 36-jarige trainer staat te kijken van de kwaliteit in de vijfde klasse en roemt meerdere clubs. „Ik heb een hoge pet op van RKSVV uit Swartbroek, die spelen echt goed voetbal. Net als Eindse Boys, waar wij de winst hebben gestolen. En Heythuysen is fantastisch. Als je naar het spel kijkt, vind ik dat die drie teams het verdienen om een klasse hoger te spelen.” Paykan ziet Altweerterheide volgend jaar ook wel hoge ogen gooien in de vierde klasse. Mocht het zo ver komen. „Met dit team zijn we top acht in de vierde klasse. Wij spelen teams van de mat. We hebben altijd gezegd: ‘we willen gewoon een leuk en goed jaar hebben’.”

Positieve verhalen

Dat dat gepaard gaat met goede resultaten, is alleen maar positief voor voetbalclub Altweerterheide, weet Paykan, die zeer te spreken is over de ontwikkeling van zijn team. „Ik ben heel trots dat veel mensen langs de kant positieve verhalen over ons vertellen. Laatst zei een scheidsrechter dat hij dacht dat het een moeilijke pot zou worden omdat hij ons moest fluiten, maar na de wedstrijd gaf hij ons complimenten. Dat vind ik gewoon mooi.”