Apache raakt boom tijdens laagvliegoefening in Duitsland

Foto ter illustratie: Apaches en F-16’s. © Jan Stads/Pix4Profs

Een Apache-helikopter van de Luchtmacht heeft tijdens een oefening in Duitsland een boom geraakt. ,,Onze crew staat veilig aan de grond”, aldus Defensie Helikopter Commando (DHC).

Dennis Nuiten

Het ging om een tactische laagvliegoefening. ,,Die is niet zonder risico”, zegt een woordvoerster van DHC.

Het bleek dat de helikopter beschadigd is geraakt. Over de oorzaak van de botsing is nog niets bekend. Er is een onderzoek gestart.

Inspectie

,,We zijn blij dat de mensen veilig aan de grond staan”, zegt de woordvoerster van DHC. De helikopter wordt geïnspecteerd. Het is nu nog niet bekend hoe groot de schade is en welke delen van de Apache beschadigd zijn. Na de inspectie wordt bepaald of de helikopter bijvoorbeeld ter plaatse wordt gerepareerd.

De oefening is bij de plaats Fritzlar. Ook volgende week wordt daar nog geoefend. Dat de Apache een boom heeft geraakt, heeft geen gevolgen voor de oefening. Die gaat door.

Vliegbasis Gilze-Rijen is de helikopterbasis van de Luchtmacht. Hier staan onder meer de Apache gevechtshelikopters. Op maandag zijn enkele Apache, Chinook en Cougar helikopters naar Duitsland gegaan voor de oefening.