‘Racende Nederlandse ski-vrienden waren gevaar op de weg’

Een van de gesponsorde racebolides van de Nederlandse groep. © Polizei

De Nederlandse vriendengroep die vrijdag is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een illegale straatrace, maakte zich wel degelijk schuldig aan gevaarlijk rijgedrag in en rond München.

Sebastiaan Quekel

Dat is de reactie van de Duitse politie op aantijgingen van de Nederlanders dat er leugens over hen verspreid worden. De vijf bestuurders blijven verdachten in het onderzoek en moeten zich mogelijk binnenkort verantwoorden.

Klemgereden

De twaalf Nederlandse ski-vrienden werden afgelopen weekend klemgereden en aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger.

Lees ook: Nederlandse vriendengroep groot gevaar op Duitse snelweg: kind ontsnapt aan dood

Eén van hen moest een boete van tenminste 1000 euro betalen en zijn rijbewijs per direct inleveren, benadrukt een politiewoordvoerder tegen het AD. ,,Absoluut niet waar’’, stelt een van de deelnemers in een reactie. ,,Onze Duitse advocaat zit er bovenop, maar de politie wil geen stukken overhandigen”, klinkt het.

De Duitse politie bevestigt dat justitie vijf Nederlandse bestuurders onderzoekt op verdenking van een illegale straatrace. Eén van hen zou door rood zijn gereden en een kind bij een oversteekpunt in gevaar hebben gebracht. ,,Verschillende weggebruikers hebben zich bij ons gemeld dat de vijf voertuigen herhaaldelijk de aandacht trokken vanwege hun gevaarlijke rijgedrag”, aldus een woordvoerder.

Toertocht

De bevriende Nederlanders scheurden naar eigen zeggen helemaal niet over de Duitse snelweg. Ze zaten in klassieke auto’s met ‘een maximale waarde van vijfhonderd euro’ en ontkennen dat ze deel hebben genomen aan een illegale straatrace. ,,Met die roestbakken kun je echt niet met hoge snelheid over de weg scheuren. We maakten gewoon een mooie toertocht. Van een race is absoluut geen sprake.”

De betrokkenen, Nederlandse mannen tussen de 18 en 55 jaar oud, werden naar het politiebureau in Weilheim gebracht. Daar moesten ze ruim drie uur wachten. ,,Ze hebben onze voertuigen uitvoerig gecontroleerd. Ze kwamen amper door de keuring, maar daarna mochten we gewoon weer gaan. In onze auto’s. Zonder bekeuring. Met al onze rijbewijzen. Daarom komt dit verhaal voor ons nu totaal uit de lucht vallen.’’