Tieners die treinen beschoten veroordeeld tot 30 uur werkstraf bij de NS

Een van de twee treinen met kapotte ruit die in november werd beschoten door twee tieners. © ANP

Twee 15-jarige jongens uit Breda en Dorst zijn donderdag door de kinderrechter in Breda schuldig bevonden aan de beschieting in november van twee treinen bij Breda.

Franka van der Rijt

Ze zijn veroordeeld tot een onvoorwaardelijke werkstraf van 30 uur, uit te voeren bij de NS. Daarnaast kregen ze een leerstraf van 20 uur opgelegd en moeten ze een schadevergoeding aan de NS betalen van totaal 15.000 euro. De twee tieners betalen ieder de helft.

Lees ook: Twee jongens (15) met pistolen aangehouden voor beschieten treinen

Onrust

De beschieting van de treinen met een luchtdruk- en gasdrukpistool leidde tot de nodige onrust bij passagiers en publiek. Zes ruiten van de twee intercity-treinen werden vernield. Het ging om de intercity van Tilburg naar Breda en de trein van Breda naar Eindhoven.

© Tom van der Put / MaRicMedia

Tegenover de rechtbank hebben de twee tieners hun fouten erkend. Zij gaven aan dat ze nooit de bedoeling hadden om schade aan te richten. De kinderrechter stelt in de uitspraak dat de ‘beschieting heel anders had kunnen uitpakken en nooit had mogen gebeuren’. De jongens kregen wel een compliment voor hun opstelling tijdens het bemiddelingstraject bij de NS om er ’onderling uit te komen’. De tieners schreven ook een excuusbrief.

Lees ook: NS-topman woest over beschieten treinen: ‘Dit tart werkelijk iedere verbeelding’

Furieus

De leerstraf van 20 uur moet de jongens helpen om voortaan ’de juiste keuzes’ te maken. Waar de leerstraf gevolgd moet worden, kon een woordvoerster van de rechtbank Zeeland-West-Brabant niet zeggen.

NS-topman Roger van Boxtel reageerde in november furieus op de beschieting. De schade aan beide treinen kwam uit op 15.000 euro. Die moet dus door de twee jonge daders opgehoest worden.