Aanklager: FC Den Bosch na racisme drie duels zonder deel van publiek

Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira werd racistisch bejegend door een aantal Bossche supporters. © Videostill

De aanklager betaald voetbal wil dat FC Den Bosch twee thuiswedstrijden zonder een deel van het publiek speelt. De aanklager stelde die straf voor bij de behandeling van de racismezaak voor de tuchtcommissie. „De pijn moet gevoeld worden waar die veroorzaakt is”, aldus de aanklager.

Redactie

Hij stelde voor de tribunevakken in stadion De Vliert waar op zondag 17 november de racistische bejegeningen richting Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira vandaan kwamen, bij de komende twee thuiswedstrijden van Den Bosch leeg te houden. De supporters met een seizoenkaart op de betreffende vakken van de fanatieke oosttribune (M5, M6 en M7) mogen het stadion dan niet in.

Lees ook: ‘Oerwoudroepers’ gevonden: FC Den Bosch deelt stadionverboden uit

Bovenop de twee thuiswedstrijden met deels lege tribunes stelde de aanklager ook nog een voorwaardelijke straf voor. Als een dergelijk incident in de toekomst nog eens gebeurt, moet Den Bosch nog één wedstrijd zonder een deel van het publiek spelen.

Fouten gemaakt

Volgens de aanklager heeft Den Bosch zowel voor, tijdens als na de wedstrijd fouten gemaakt. Zo liet de club vijf zwarte pieten toe op de tribune, terwijl Den Bosch volgens de aanklager de gevoeligheid daarvan wist in het weekeinde dat Sinterklaas aankwam in Nederland. Ook zou de club tijdens het duel op een verkeerde manier hebben ingegrepen toen Mendes Moreira door een deel van het publiek racistisch werd bejegend. De aanvaller liep na een half uur heftig geëmotioneerd van het veld. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd.

Lees ook: Racismezaak FC Den Bosch naar tuchtcommissie KNVB

De aanklager verwijt Den Bosch ook dat het na afloop in eerste instantie het racisme bagatelliseerde. „In plaats van olie op de golven, werd er juist olie op het vuur gegooid.’

De tuchtcommissie buigt zich donderdag over de zaak en doet waarschijnlijk binnen twee weken uitspraak. De clubleiding van Den Bosch liet al voor de zitting weten iedere uitspraak te accepteren en zeker niet in beroep te gaan.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger: