Mitsubishi ontkent sjoemelsoftware en verwijst door naar Fransen

Het opslagterrein van Mitsubishi in het Duitse Bremerhaven. © EPA

De Japanse autobouwer Mitsubishi Motors ontkent ‘elke fraude’ op het vlak van emissie van zijn dieselmotoren. Dat heeft Mitsubishi donderdag bekendgemaakt.

Redactie

Negen dagen geleden liet het gerecht in Duitsland nog tien huiszoekingen uitvoeren bij Mitsubishi op basis van een vermoeden dat dieselmotoren uitgerust zouden zijn met sjoemelsoftware.

,,Geen enkele door Mitsubishi Motors gebouwde motor werd uitgerust met ‘sjoemelsoftware’ om de waarden van de emissie van NOx tijdens tests te vervalsen”, aldus de autofabrikant in een persbericht. Mitsubishi benadrukt wel dat zijn 1,6 liter dieselmotor, die onderzocht wordt door de Duitse autoriteiten, eigenlijk door het Franse autoconcern PSA wordt gebouwd, ‘inclusief het controlesysteem’.

Lees ook: Huiszoekingen bij Mitsubishi Duitsland: verdacht van sjoemelsoftware

Tientallen huiszoekingen

Op 21 januari liet het parket van Frankfurt verschillende huiszoekingen uitvoeren, gericht op gesjoemel met de 1,6 en 2,2 liter dieselmotoren van Mitsubishi, die zijn gecertificeerd volgens de normen Euro 5b en 6b.

De Japanse autobouwer werd ervan beschuldigd software in enkele dieselmotoren te hebben toegepast die bij emissietests een rooskleuriger beeld over de uitstoot te geven. Onder andere Volkswagen heeft dat al eerder gedaan. Mitsubishi zegt door te gaan met een eigen, intern onderzoek en wil ‘volledig samenwerken’ met de Duitse onderzoekers.