Medewerker politie ontslagen vanwege contacten met criminele milieu

© ANP

Een medewerker van de politie is vrijdag met onmiddellijke ingang ontslagen vanwege ernstig plichtsverzuim.

Redactie

Uit onderzoek is gebleken dat de man onder meer contact had met personen uit het criminele milieu. Daarnaast heeft hij het ambtsgeheim geschonden en politiesystemen voor oneigenlijke doeleinden geraadpleegd.

Normoverschrijdend

Volgens de politie heeft de medewerker zich schuldig gemaakt aan„normoverschrijdend gedrag, ernstig in strijd met het integriteitsbeginsel van de politie.”

De medewerker werd al eind juli 2019 buiten functie gesteld. Tegen hem liep zowel een disciplinair als een strafrechtelijk onderzoek. Een politiewoordvoerder zegt niet te weten waar dat strafrechtelijk onderzoek toe heeft geleid.

De politie wil verder geen informatie over de zaak te verstrekken. Wel geeft een woordvoerder aan dat het ontslag van de medewerker niets te maken heeft met de politie-eenheid Horst, waar agenten zich jarenlang boven de wet waanden, met uiteenlopende excessen tot gevolg.

Onprofessioneel gedrag

Eerder die maand werd een leidinggevende van de politie vanwege ‘mogelijk onprofessioneel gedrag’ buiten functie gesteld. Al eerder waren er zeven agenten op non-actief gezet, ook bij hen was dit vanwege ‘mogelijk onprofessioneel gedrag.’

Het ging in alle acht gevallen om leden van het basisteam Horst/Peel en Maas. In oktober 2019 is de rijksrecherche een onderzoek gestart. In dat onderzoek werden honderden (oud) politiemensen gehoord over de bedrijfscultuur bij de politie Horst/Peel en Maas.