Familie diep geschokt door gruwelijke moord op ernstig zieke zus Maud (61) in Australië

Maud Steenbeek. © Privé

De in Nederland woonachtige familie van de 61-jarige Maud Steenbeek is diep geschokt door de gruwelijke moord op hun zus. Steenbeek, die in Melbourne woont, was dinsdag aan het bellen met een jongere broer in Nederland toen ze door een indringer om het leven werd gebracht.

Chris van Mersbergen

,,Het is niet te bevatten”, zegt Theo Steenbeek, de oudste broer van het slachtoffer. ,,Mijn jongere broer had al een uur met haar gebeld, toen er iemand binnenkwam. Hij hoorde hoe ze werd aangevallen en heeft meteen de zoon van Maud gebeld. Toen die kwam was het al te laat.”

Lees ook: Nederlandse Maud in Australië vermoord tijdens videobellen

De zoon trof in de woning nog wel de 28-jarige dader aan. Het zou om een verwarde of onder invloed van drugs zijnde man gaan. ,,Uit woede om wat er gebeurd is heeft hij hem toen stevig aangepakt.” De vermoedelijke dader van de moord op Maud ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. ,,Maar mijn neef is niet opgepakt, nee. Ik vind het begrijpelijk dat hij met hem in gevecht is gegaan.”

Ernstig ziek

Theo Steenbeek belde maandag zelf nog met zijn zus. ,,Samen met mijn vrouw. We hebben meer dan een uur aan de telefoon gezeten. Maud was ernstig ziek, ze was net begonnen met chemo. Ze is hier met kerst nog geweest. Daar ben ik achteraf ontzettend blij om. We hebben haar ticket nog omgeboekt, zodat ze business class kon terugvliegen naar Australië.”

De jongere broer van Maud Steenbeek is meteen naar Australië gevlogen om haar twee zoons bij te staan en de uitvaartplechtigheid bij te wonen. Bij de woning van de gescheiden yogalerares ligt inmiddels één grote bloemenzee. Haar zoons hebben een statement uitgebracht:

‘Lieve moeder. Je was de meest geweldige, sterke, onafhankelijke, liefhebbende moeder en vrouw die we ooit hebben ontmoet. Je gaf ons kracht toen we zwak waren, je gaf ons leiding toen we verloren waren en je toonde ons liefde toen we haat voelden. We voelen ons leeg nu je er niet meer bent, maar je kracht en geest zullen ons voor altijd verenigd houden.’

Begraven in Friesland

,,Prachtig”, vindt Theo Steenbeek. ,,Wat een sterke mannen.” Hij is druk bezig met het regelen van de repatriëring van het lichaam van zijn zus, die al zeker 35 jaar in Australië woonde maar desondanks ‘thuis’ in Friesland zal worden begraven.