Burgemeester Heijmans van Weert legt functie tijdelijk neer

Burgemeester Jos Heijmans. © Jeroen Kuit

Burgemeester Jos Heijmans van Weert legt tijdelijk zijn functie neer. Hij heeft dit besluit genomen in overleg met zijn wethouders.

Redactie

Heijmans wil het integriteitsonderzoek dat naar hem loopt op geen enkele manier beïnvloeden. Een extern bureau onderzoekt of de Weerter burgemeester in de fout is gegaan met het toekennen van subsidies.

Lees ook: Weerter burgemeester Heijmans legt voorzitterschap stichting tijdelijk neer

De burgemeester stopt naar eigen zeggen tijdelijk in het belang van de gemeente Weert, haar inwoners en ten behoeve van een zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek. „Het is een bijzonder moeilijke stap om deze beslissing te nemen”, zegt Heijmans in een toelichting. „Het raakt me echt. Maar ik heb alle vertrouwen in een goede afloop van dit onderzoek. Deze beslissing vind ik echter noodzakelijk in het belang van de onafhankelijkheid van het onderzoek.”

De burgemeester van Weert verstrekte op eigen gezag 23.000 euro gemeentelijke subsidie aan de stichting waar hij zelf voorzitter van is. Ook haalde Heijmans een bedrijf met grote belangen in Weert binnen als sponsor voor de stichting. Hij meldde dat niet in het college. Volgens integriteitsdeskundigen kan hij zo de schijn van belangenverstrengeling wekken, en schendt hij zodoende de gemeentelijke gedragscode.

Lees ook: Commissie met raadsleden selecteert onderzoeksbureau subsidie-affaire Heijmans

Voorzitter af

Heijmans trok zich eerder al terug als voorzitter van de Stichting International Award for Young People. Hij legt de voorzittershamer neer zolang het integriteitsonderzoek tegen hem loopt.

De gemeenteraad van Weert neemt woensdag 5 februari een besluit over hoe het onderzoek eruit komt te zien.