23 Nederlanders zondag terug met vlucht uit Wuhan

© EPA

23 Nederlanders komen zondagavond aan in België met een evacuatievlucht vanuit het Chinese Wuhan. Dat heeft de Belgische regering vrijdag gemeld.

Redactie

Volg hier ons live blog over de laatste ontwikkelingen rond de epidemie

Ze worden vervolgens overgebracht naar Nederland, waar ze naar verwachting in quarantaine gaan.

Het vliegtuig vertrekt vrijdagavond vanaf de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs en vliegt zondag met 53 mensen terug naar Frankrijk (Istres nabij Marseille). Daarna vliegt het toestel door naar de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel. In het vliegtuig zitten naast de 23 Nederlanders, twaalf Belgen, elf Denen, vijf Tsjechen en twee Slowaken.

Lees ook: Groot alarm om coronavirus: WHO spreekt van internationale noodsituatie

Defensie

Zij worden opgevangen door een medisch team, onder begeleiding en beveiliging van Defensie, meldt Brussels Airport in een persbericht. Niet-Belgen worden naar hun eigen land gebracht met aparte vluchten of bussen, georganiseerd door hun eigen land. Wanneer de Nederlanders precies in ons land aankomen, is nog niet duidelijk.

Lees ook: GGD in Limburg in ‘hoogste staat van paraatheid’ vanwege coronavirus

De Belgische gerepatrieerden worden overgebracht naar een militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Volgens het Belgische ministerie van Volksgezondheid zijn er geen risico’s en zijn geen speciale maatregelen nodig op de luchthaven in Brussel.

Quarantaine

De mensen die in ons land terugkomen moeten daarna veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft niet per se in een ziekenhuis, zei minister Bruno Bruins vrijdag.