Europese vlag in vlammen: Brexitfans en EU-activisten treffen elkaar in Londen

Een Brexitaanhanger steekt een Europese vlag in brand in het centrum van Londen. © AD/Reuters

In het centrum van de Britse hoofdstad Londen heeft een demonstrant een EU-vlag in brand gestoken. Brexitgezinde Britten de spot met enkele honderden pro-Europese activisten, die van Downing Street naar een kantoor van de Europese Commissie trokken.

Redactie

Brexitfans zongen onder meer ‘schaam jullie, schaam jullie’, ‘losers, losers’ en ‘bye, bye EU’. De politie was aanwezig om de twee groepen uit elkaar te houden. Op foto’s in Britse media is te zien dat de blauwe vlag met gele sterren van de EU brandend op de grond ligt.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat om 23.00 uur plaatselijke tijd na tientallen jaren lidmaatschap de Europese Unie. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een EU-lidstaat zich afscheidt. Voorstanders van de Brexit willen dat ‘s avonds vieren bij het Britse parlement. In de loop van de dag verzamelden zich daar al mensen.

© AFP

‘Een grote opluchting’

,,Het is een grote opluchting dat we eindelijk de EU verlaten”, zei de 48-jarige Wayne Green, die het Europese lidmaatschap van zijn land zag als een vorm van ‘oplichterij’. Tegenstanders van de brexit hadden borden meegenomen met teksten als ‘we komen terug’ en ‘jullie hebben mijn toekomstige carrière en dromen gesloopt‘.

,,Mensen zijn hier heel erg depressief over. En sommige mensen doen misschien rare dingen. We hebben al een zelfmoordpoging gehad”, stelde accountant Peter Benson (57). Hij vindt dat tegenstanders te netjes actie hebben gevoerd. ,,We hadden het verkeer moeten blokkeren, of snelwegen of zo. Dat moeten we de volgende keer doen.”

In Noord-Engelse plaatsen, waar inwoners vaak massaal voor de brexit stemden, reageerden veel mensen wel verheugd. ,,Ik ben blij. Het is de hoogste tijd. Het heeft veel langer geduurd dan had gemoeten”, zei Eric Horsley uit kustplaats Hartlepool.