Trump kan opgelucht ademhalen: te weinig steun om afzetting door te zetten

Donald Trump. © AFP

De afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump is zo goed als voorbij, nu de Republikeinen in de Senaat voorkomen dat nieuwe getuigen worden gehoord. Volgende week kan Trump al worden vrijgesproken.

Karlijn van Houwelingen

De Amerikaanse Senaat zal geen nieuwe betrokkenen horen in het afzettingsproces tegen Trump. De Democraten hebben hoogstwaarschijnlijk niet genoeg stemmen om getuigen te kunnen oproepen, bleek vrijdag. Een van de Republikeinse senatoren die nog twijfelden, Lisa Murkowski uit Alaska, maakte bekend dat ze tegen getuigenverhoren zal stemmen.

Snel afgerond

Daarmee kan het proces tegen Trump snel afgerond worden. De Democraten die Trump willen afzetten vanwege machtsmisbruik in zijn contact met Oekraïne hebben vrijwel zeker niet genoeg stemmen om de president te veroordelen. Partijgenoten van Trump vinden dat zijn gedrag géén reden is voor ontslag. De vrijspraak komt vermoedelijk volgende week. Zonder getuigen is dat besluit volgens Democratische fractieleider Chuck Schumer overigens ‘betekenisloos’.

Democraten wilden vooral horen van John Bolton, de voormalig nationaal veiligheidsadviseur. In het boek dat hij volgende maand uitbrengt zou hij volgens onthullingen in de New York Times beschrijven hoe Trump hem vertelde dat hij militair hulpgeld voor Oekraïne inhield tot Kiev zou aankondigen dat er een onderzoek naar politiek rivaal Joe Biden kwam.

Machtsmisbruik

Bolton is bereid uit eerste hand te verklaren over wat Democraten zien als machtsmisbruik om een potentiële opponent in de verkiezingen een hak te zetten. In de onderzoeksfase onder leiding van het Huis van Afgevaardigden weigerde Bolton onder druk van Trump nog medewerking.

Trumps advocaten en de meeste Republikeinse senatoren vinden dat Democraten toen naar de rechter hadden moeten stappen, en dat het nu te laat is voor nieuwe getuigen. Het was de taak van het Huis van Afgevaardigden om onderzoek te doen - de Senaat, stellen zij, oordeelt daar alleen maar over.