Superieur BAL verrast Feyenoord

Print
Superieur BAL verrast Feyenoord

Afbeelding: Jos van Moorsel

Weert -

Een zelfverzekerd Basketball Academie Limburg won in eigen huis met een 77-61 van Feyenoord. BAL hield tot de laatste seconden de controle over de wedstrijd en zit door dit prachtige resultaat nog steeds op play-offkoers.

Overal in de wereld wordt stilgestaan bij het overlijden van basketbal-superstar Kobe Bryant. Ook in Boshoven waar voorafgaande aan het duel met Feyenoord de shotclock van 24 – het rugnummer van Bryant - seconden wegtikte naar nul. Spelers en publiek vormden een eregalerij en eerden de LA Laker met 24 tellen indrukwekkende sereniteit.

Wat daarop volgde was een fascinerend eerste kwart waarin geheel in de geest van Bryant met scherp vanachter de driepuntscirkel werd geschoten. Vijf voor BAL en drie voor Feyenoord. Het resulteerde in een 24-20 kwartstand. Een verdiende voorsprong voor de zeer jonge BAL-garde. Dat bleek ook uit het aantal time-outs dat Feyenoord-coach Toon van Helfteren nodig had om BAL een halt toe te roepen. Coach Radenko Varagic had zijn mannen goed geïnstrueerd.

Vooraf meldde hij al: ,,Als wij hun Amerikanen Snider en Woods kunnen afstoppen, kunnen we een heel eind komen.” En die strategie lukte deels. In het 2e bedrijf bleef het een kleine 3 minuten windstil qua scores maar daarna barstte het duel weer open. BAL spurtte door naar de grootste marge van de eerste helft (42-28) en hield Woods op 4 punten. Snider bleek wel een plaag met zijn 12 punten, hij werd uiteindelijk topscoorder van de wedstrijd met 23 punten.

Na de rust (44-33) liep Roel Aarts al binnen enkele seconden ongelukkig tegen zijn derde fout aan. Het deerde BAL weinig want na 4 minuten moest Van Helfteren alweer in de ankers met een time-out. De Weertenaren waren met indrukwekkend schutterswerk en met een sterke defensie als basis, doorgestoomd naar 53-36.

De Academie speelde met veel zelfvertrouwen, hield stand en mocht het beslissende kwart beginnen met een 16 punts voorsprong (62-46). Die basis bleek voldoende. Na een half kwart had Feyenoord met driepunters van Snider de marge teruggebracht naar 12 (69-57) en met nog drie minuten op de klok slonk de marge zelfs naar 10. De spanning was te snijden in Boshoven. Elk punt, elk balverlies, elke rebound was belangrijk. Zo ook de driepunter van Marijan Obad voor 74-61 die 2 minuten voor tijd de knock-out betekende voor de Rotterdammers. Obad was met zijn 15 punten een van de vijf spelers bij de Academie die dubbele cijfers scoorden.