Twee politiehonden omgekomen bij autocrash België, vijf personen naar ziekenhuis

Print
Twee politiehonden omgekomen bij autocrash België, vijf personen naar ziekenhuis

Twee politiehonden kwamen om het leven bij de crash. Foto ter illustratie. Afbeelding: Jan Kok | Boomerang Fotografie/AD

Bij een zwaar verkeersongeval met een politieauto en een personenwagen in het Belgische Knokke zijn zondagochtend twee politiehonden om het leven gekomen. Vijf mensen, onder wie twee agenten, raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. ,,De verslagenheid binnen het korps is groot”, klinkt het bij collega’s.

Het ongeval gebeurde even na twee uur ‘s nachts. Het politievoertuig was met spoed onderweg, toen het helemaal misging. De dienstwagen kwam met een enorme klap in botsing met een auto. Beide wagens werden tegen een boom geslingerd. Twee politiehonden in de auto overleefden het ongeluk niet. De vijf gewonden, onder wie twee agenten, zijn allen naar het ziekenhuis gebracht.

Klap

De klap van het verlies komt hard aan binnen het korps. ,,We verliezen twee collega’s”, klinkt het. Korpschef Steve Desmet kwam persoonlijk naar de plaats van het ongeval. Ook hij was zwaar onder de indruk. Door het ongeval was de Kalvekeetdijk afgesloten voor het verkeer.

Agenten van de politiezone Blankenberge deden onderzoek. ,,We zullen dit de komende dagen eerst intern verwerken en bespreken”, zegt Desmet. De honden zijn eigendom van de hondenbegeleiders zelf. Het spreekt voor zich dat dit nieuws zéér hard aankomt. De honden worden echt beschouwd als volwaardig lid van ons korps. De regeling met de honden zal wellicht herbekeken moeten worden. Een politiehond kan je niet in een-twee-drie vervangen. De opleiding duurt zeer lang. We gaan hier binnenkort overleg over plegen.”

Vertrouwd beeld

De hondenpolitie is al tientallen jaren een vaste waarde in het straatbeeld van de Belgische plaatsen Damme en Knokke-Heist. Het team bestaat momenteel uit drie hondengeleiders en acht honden. Begin december maakte de politiezone nog bekend dat ze hadden geïnvesteerd in drie nieuwe dienstwagens. Bij de aankoop had het politieteam veel aandacht voor het comfort en de veiligheid van de hondengeleiders en hun trouwe viervoeters.

De wagens zijn uitgerust met extra airconditioning om de honden tijdens warme dagen de nodige verkoeling te bieden. De hondenkennels zijn bovendien op maat gemaakt en voorzien van noodluiken. Zo kunnen de viervoeters de hondengeleiders op elk moment bijstaan. De hondengeleiders kunnen via een van de noodluiken de honden ook in de wagen bij zich nemen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen